Temperatura permafrostului montan din Europa a crescut cu 1 grad Celsius într-un deceniu, potrivit unui studiu

Temperatura permafrostului montan din Europa a crescut cu 1 grad Celsius într-un deceniu, potrivit unui studiu
scris 11 dec 2024

Temperatura permafrostului montan de pe teritoriul Europei a crescut cu 1 grad Celsius în ultimii 10 ani, potrivit unui nou studiu științific, informează DPA.

''Încălzirea permafrostului montan este semnificativă și este evidentă în toate regiunile, adâncimile și perioadele pe care le-am analizat'', a spus unul dintre coautorii studiului, Jeannette Nötzli, care lucrează la Institutul elvețian pentru cercetarea zăpezii și a avalanșelor, cu sediul la Davos.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Braiconf relansează magazinul online și se extinde spre femei CITEȘTE ȘI FOTO Braiconf relansează magazinul online și se extinde spre femei

Permafrostul reprezintă materiale din sol cum ar fi roci și pietriș care se mențin la o temperatură sub 0 grade Celsius timp de mai mulți ani, scrie Agerpres.

Regiunile reci unde există permafrost, cum ar fi zonele montane și polare, reacționează mai puternic la schimbările climatice.

Potrivit studiului, publicat în revista Nature Communications, creșterea temperaturilor permafrostului în regiunile montane ale Europei este, în unele dintre cazuri, la fel de ridicată ca în zona arctică, iar cea mai mare încălzire a fost detectată în zone cu altitudini mari și mai nordice.

''Atunci când temperaturile permafrostului înghețat cresc până spre zero grade Celsius, încălzirea încetinește semnificativ și aproape că se oprește pentru că este nevoie de energie pentru a topi gheața subterană'', a precizat institutul într-un comunicat de presă. ''Odată ce gheață din permafrost se topește, temperaturile cresc din nou''.

Circa 5% din teritoriul elvețian reprezintă permafrost, de obicei în zonele reci de grohotișuri și stânci situate la peste 2.500 de metri deasupra nivelului mării. 

viewscnt
Afla mai multe despre
permafrostul montan
europa
grade