Producătorul european de avioane Airbus a primit o ofertă solidă pentru vânzarea parțială a subsidiarei Premium Aerotec, care produce și în România componente de fuselaj pentru industria aeronautică.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Airbus negociază vânzarea uzinelor Premium Aerotec din Augsburg, Varel și Brașov către compania germană din industria auto Muhr und Bender (Mubea), în cadrul strategiei de restructurare a activității.
Premium Aerotec, deținută în proporție 100% de grupul Airbus, produce în România componente de fuselaj pentru industria aeronautică, printr-o investiție inițială de 40 de milioane de euro în fabrica de la Ghimbav, Brașov, pentru care a primit un ajutor de stat de 19 milioane de euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Anul trecut, compania din Brașov, cu peste 640 de angajați, a avut afaceri de 230,7 milioane lei și și un profit de 18,8 milioane lei, relevă date analizate de Profit.ro.
Discuțiile cu potențialul cumpărător, care a depus o ofertă “convingătoare”, vor continua până în luna martie, iar un eventual acord va trebui avizat de sindicatul IG Metall.
În cazul în care vânzarea nu va fi semnată, Airbus va avea timp până în 2025 să găsească un cumpărător, de asemenea cu acordul sindicatului.
CITEȘTE ȘI Investitorii străini pariază pe RomâniaAirbus SE a reușit să înlăture amenințarea unor greve în Germania, după ce a ajuns la un acord de muncă ce va permite continuarea producției celui mai bine vândut avion de pasageri, A320.
Acordul exclude tăieri obligatorii de locuri de muncă la fabricile restructurate până la sfârșitul anului 2030, potrivit sindicatului IG Metall. Airbus a fost de acord să investească în unitățile producătoare de componente cel puțin până la acea dată și să le includă în viitoarele programe de avioane, a precizat sindicatul.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Silviu Dragomir, Fondator Eucom Business Language: Dacă avem 30% dintre companii care au afaceri de până în 500.000 de euro, investițiile pe care acestea le pot face în digitalizare sunt relativ mici. De aceea stăm atât de prostDirectorul financiar al Airbus, Dominik Asam, a declarat că pactul marchează un "pas important", care va consolida rolul Germaniei în cadrul grupului, după un acord similar încheiat anterior în Franța.
Grupul Airbus era blocat în această dispută din aprilie anul trecut, când și-a anunțat intenția de a integra mai strâns filialele franceze și germane care produc structuri de fuselaj și aripi, după ce nu a reușit să găsească un cumpărător. IG Metall s-a împotrivit măsurilor, pe fondul îngrijorărilor legate de securitatea locurilor de muncă.