Autoritățile române și americane vor negocia înființarea la București a unei Unități de Investigații Criminale Transnaționale (TCIU), al cărei scop va consta în strângerea de probe, schimb de informații și facilitarea urmăririi penale a grupărilor de criminalitate organizată transfrontalieră, atât în România, cât și în cadrul sistemului penal american.
În acest sens, urmează a fi negociat și semnat un memorandum de cooperare între Guvernul României, prin Ministerul Afacerilor Interne, și Guvernul Statelor Unite ale Americii, prin Departamentul de Securitate Internă, Serviciul pentru Imigrări și Vamă, Agenția de Investigații de Securitate Internă privind Unitatea de Investigații Criminale Transfrontaliere.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit inițiatorului memorandumului, Ministerul Afacerilor Interne, în cadrul dialogului și relațiilor de cooperare cu partenerii americani, în anul 2022 a fost avansată propunerea de înființare la București a unei Unități de Investigații Criminale Transnaționale (TCIU).
Aceste structuri sunt înființate cu acordul/aprobarea ambasadorului SUA și a națiunii partenere.
”Scopul acesteia îl constituie strângerea de probe, schimb de informații și facilitarea urmăririi penale a grupărilor de criminalitate organizată transfrontalieră, atât în România, cât și în cadrul sistemului penal american. TCIU ar urma să faciliteze schimbul de informații și derularea investigațiilor bilaterale pentru infracțiuni care au legătură cu România, SUA și, din perspectiva regională, cu celelalte state pentru care este acreditat atașatul Departamentului de Securitate Internă al SUA, care își are reședința la București.
Obiectivul TCIU îl reprezintă destructurarea organizațiilor criminale, pe baza eforturilor comune ale echipelor operative care acționează în vederea arestării și incriminării infractorilor”, arată un document guvernamental.
CITEȘTE ȘI VIDEO Cormoranii primesc lovitura de grație, la dorința lui Petre Daea: Vor fi împușcați tot anul, fără restricțiiSursa citată mai arată că: ”Activitatea care se va derula în centru va contribui la consolidarea cooperării în domeniul combaterii traficului de droguri, traficului de persoane, fraude financiare, economice, precum și la intensificarea schimbului de date privind migrația ilegală a cetățenilor români la frontiera de Sud cu Mexicul, respectiv la Nord cu Canada”.
Schimbul de informații, urmărirea penală a grupărilor de criminalitate organizată transfrontalieră, atât în România, cât și în cadrul sistemului penal american va fi semnificativ facilitat datorită Centrului, iar investigațiile criminale se vor derula într-un ritm mai alert datorită faptului că, în același loc, se vor reuni experți din cadrul Poliției Române și Poliției de Frontieră, cât și ai autorităților americane de aplicare a legii, eforturile comune ale echipelor operative care acționează în vederea arestării și incriminării infractorilor fiind considerabil susținute, se mai arată în document.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ SRI a descoperit riscuri de securitate cibernetică în aplicația TikTok. Recomandare către autoritățile și instituțiile publice să-și dezinstaleze aplicația”Având în vedere parteneriatul strategic româno-american, stabilit pe termen lung și în continuă dezvoltare, precum și poziția geografică și geostrategică a României, crearea la București a unui astfel de centru reprezintă un avantaj. Acesta va fi un HUB în cadrul căruia va putea fi monitorizată întreaga regiune sud-est europeană, cu scopul de a diminua fenomenul infracțional care se manifestă în acest areal”, consideră partea română.
Contraproiectul memorandumului care va fi negociat și semnat a fost elaborat pe baza contribuțiilor structurilor de specialitate ale Ministerului Afacerilor Interne și cuprinde prevederi referitoare la selecția personalului ce își va desfășura activitatea în cadrul TCIU, protecția datelor cu caracter personal, modul de funcționare a Centrului și de utilizare a echipamentelor de lucru.
Memorandumul ar urma să intre în vigoare la data primirii ultimei notificări scrise, transmise pe cale diplomatică, prin care părțile se informează reciproc cu privire la îndeplinirea procedurilor legale interne pentru intrarea în vigoare a acestuia.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Zone cu restricții sau taxe pentru mașini, în București și alte 12 mari orașe”Pe parcursul negocierilor, partea română va manifesta flexibilitate în vederea încheierii unui nou document de cooperare între autoritățile de aplicare a legii din cele două state, care să completeze cadrul juridic bilateral existent”, mai precizeaz sursa citată.
Delegația română de negociatori ar urma să fie condusă de către un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne şi să includă experţi din cadrul celorlalte instituiți interesate în aplicarea acordului.