Statele Unite și China au început să redacteze angajamentele de principiu referitoare la cele mai dificile subiecte ale negocierilor lor comerciale, marcând cele mai importante progrese făcute până în prezent în războiul comercial din ultimele șapte luni, potrivit unor surse citate de Reuters.
Cele mai mari două economii ale lumii și-au impus reciproc tarife pentru importuri de bunuri în valoare de miliarde de dolari, măsuri care au încetinit creșterea mondială, perturbând lanțurile de aprovizionare și producția, scrie News.ro.
Negociatorii celor două țări vor participa joi și vineri, la Washington, la discuții la nivel înalt, în condițiile în care continuă să aibă opinii divergente legate de solicitarea administrației Trump pentru schimbări structurale în economia chineză.
CITEȘTE ȘI VIDEO Din Costa Rica, Elena Udrea bagă o stațiune în insolvențăÎn schimb, odată cu apropierea termenului limită pentru finalizarea discuțiilor, începe să se contureze în mare conținutul acordului, au spus sursele. La 1 martie se încheie armistițiul de 90 de zile convenit de Donald Trump și președintele chinez Xi Jinping, la summitul G20 din Argentina.
Negociatorii lucrează la șase memorandumuri de înțelegere, referitoare la probleme structurale: transferul forțat de tehnologie și furtul cibernetic, drepturile de proprietate intelectuală, servicii, curs valutar, agricultură și bariere comerciale non-tarifare, au spus sursele.
La întâlnirile avute săptămâna trecută, la Beijing, de oficiali americani și chinezi, cele două părți au făcut schimb de texte șu au lucrat la redactarea obligațiilor, a spus una dintre surse.
Memorandurile se referă la cele mai complexe probleme care afectează relațiile comerciale dintre cele două țări și au rolul, din perspectivă americană, să oprească practicile care l-au determinat pe Trump să impună tarife pentru importurile de produse chinezești.
Una dintre surse a avertizat că negocierile se pot încă încheia cu un eșec. Dar lucrul la aceste memorandumuri a fost un pas important în determinarea Chinei să accepte atât principii generale cât și angajamente specifice în domenii majore.