ULTIMA ORĂ - SUA iau în calcul retragerea a zece mii de soldați din Europa de Est. În România sunt 3.000 de soldați americani

Perspective   
ULTIMA ORĂ - SUA iau în calcul retragerea a zece mii de soldați din Europa de Est. În România sunt 3.000 de soldați americani

Televiziunea americană NBC susține că SUA iau în calcul retragerea a zece mii de soldați (circa jumătate) din Europa de Est. Pentagonul refuză deocamdată să confirme sau să infirme informația. În România sunt 3.000 de soldați americani, majoritatea trimiși după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Informația a fost transmisă de NBC News și confirmată de șase oficiali americani și europeni, care au cerut păstrarea anonimatului. Conform acestora, este vorba mai ales de unitățile (circa 20 de mii de soldați) pe care Administrația Biden le-a desfășurat în 2022 pentru a întări apărarea țărilor care se învecinează cu Ucraina, după invazia rusă. La vremea respectivă, aliații NATO au răspuns astfel la activarea Articolului 4 de către România, Polonia și țările baltice. Cei mai mulți dintre ei (circa 10 mii) au fost desfășurați în Polonia, în timp ce în România au fost trimiși trei mii de soldați, iar restul în țările NATO din proximitatea Belarus, a Ucrainei și a Rusiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Donald Trump Jr. vine la București înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale CITEȘTE ȘI Donald Trump Jr. vine la București înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale
Evenimente

Momentan, nu se știe câți dintre acești soldați vor fi înlăturați din zonă, însă propunerea inițială se referă la jumătate din forțele trimise de Biden, scrie BiziDay.

Oficialii care au transmis informațiile au spus că o astfel de mișcare ar crea impresia că SUA își abandonează aliații. “Rușii ar evalua o reducere a forțelor americane ca o slăbire a descurajării și va crește posibilitatea ca aceștia să se amestece în diferite moduri în  problemele din Europa”, a spus Seth Jones, vicepreședinte senior al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale.

Senatorul Roger Wicker (republican), președintele Comitetului pentru Armată, a spus săptămâna trecută că “sunt unii care cred că acum este momentul să ne reducem drastic amprenta noastră militară în Europa. Sunt tulburat de acele opinii profund greșite și periculoase ale unor birocrați de nivel mediu din cadrul Departamentului Apărării. Au lucrat pentru a urmări o retragere a SUA din Europa și au făcut-o adesea fără a se consulta cu secretarul Apărării”. Dar secretarul Apărării a trimis, potrivit presei americane, el însuși o notă internă tuturor departamentelor din Pentagon prin care a informat că politica generală a SUA este să-și reorienteze atenția din Europa către Asia Pacific, păstrând umblera nucleară pentru a descuraja Rusia, dar fără a se implica în cazul unui conflict convențional al țărilor UE cu aceasta.

TelePaws atrage un nou investitor și vizează extinderea în Italia, Spania și Orientul Mijlociu CITEȘTE ȘI TelePaws atrage un nou investitor și vizează extinderea în Italia, Spania și Orientul Mijlociu

Pentagonul a refuzat să nege sau să confirme informația transmisă de NBC, iar purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, Brian Hughes, a declarat că “Președintele revizuiește în mod constant modificările și prioritățile pentru a se asigura că menține America First”.

Decizia de a reduce numărul forțelor din Europa vine într-un moment în care Donald Trump tocmai a anunțat o creștere record a bugetului Pentagonului, care va depăși pentru prima dată o mie de miliarde de dolari.

În urmă cu o lună, președintele interimar, Ilie Bolojan, a discutat cu președintele francez Emmanuel Macron despre o suplimentare a trupelor franceze în România, ceea ce ar putea sugera faptul că autoritățile române au luat în calcul riscul unei retrageri americane.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
nato