STUDIU: 1 din 3 români este expus în continuare riscului de sărăcie și excluziune socială

STUDIU: 1 din 3 români este expus în continuare riscului de sărăcie și excluziune socială
scris 7 oct 2019

Un român din 3 este expus în continuare riscului de sărăcie și excluziune socială, deși România și-a propus acum patru ani eradicarea sărăciei extreme până în 2030, a transmis, luni, Fundația World Vision România.

La împlinirea a patru ani de la adoptarea agendei globale Agenda 2030 și a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), datele statistice arată că România este departe de a-și fi atins țintele propuse chiar și pentru 2020, iar cele pentru 2030 par de nerealizat, potrivit fundației.

Urmărește-ne și pe Google News

Luni, Fundația World Vision România și Rețeaua Națională Anti-sărăcie și Incluziune Socială au organizat o dezbatere pentru a analiza ce și-a propus țara în Strategia Națională pentru dezvoltarea durabilă a României, documentul care transpune Agenda 2030, cum arată realitatea din 2019 și, cel mai important, cine și ce trebuie să facă pentru a fi atinse țintele, scrie News.ro.

Giuliani, avocatul lui Trump, acuză presa că nu a scos la iveală afacerile familiei Biden în România, Ucraina sau China. New York Times anunța că fiul lui Biden i-a acordat consultanță lui Gabriel Popoviciu CITEȘTE ȘI Giuliani, avocatul lui Trump, acuză presa că nu a scos la iveală afacerile familiei Biden în România, Ucraina sau China. New York Times anunța că fiul lui Biden i-a acordat consultanță lui Gabriel Popoviciu

Unul dintre principalele obiective din strategie este eradicarea sărăciei extreme pentru toți cetățenii până în 2030 și reducerea cu cel puțin jumătate a numărului de cetățeni care trăiesc în sărăcie relativă. Fundația avertizează că, în realitate, ratele sărăciei și inegalității se mențin foarte ridicate în România, care trăieste în continuare un paradox al inegalității sociale și al sărăciei, deși creșterea economică a țării se menține peste media Uniunii Europene.

Astfel, conform ediției din 2019 a Semestrului European, unul din trei români este expus în continuare riscului de sărăcie și excluziune socială. În plus, România are cea mai mare rată de sărăcie a persoanelor încadrate în muncă din UE (17,4%).

Până în 2030, România și-a propus reducerea ratei de părăsire timpurie a sistemului educațional. În realitate, atingând valoarea de 16, 4% in 2019, rata persoanelor (cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani) care au părăsit timpuriu sistemul de învățământ și de formare profesională rămâne una dintre cele mai ridicate din UE, potrivit fundației. În zonele rurale, rata este de 27,1%, iar în rândul populației rome de 77%, iar 38,7% dintre copiii cu vârsta de până la 15 ani sunt analfabeți funcțional.

România și-a propus adoptarea politicilor, în special fiscale, salariale și de protecție socială, în scopul reducerii progresive a inegalităților, respectiv a proporției grupurilor dezavantajate. Fundația avertizează că nivelul sărăciei și al excluziunii sociale din zonele rurale este mai mare de două ori față de cel din orașe.

”Zona rurală și copiii se numără în continuare printre grupurile defavorizate, deoarece unul din doi copii români se confruntă cu riscul de sărăcie. România are cea mai mare pondere din UE a copiilor care trăiesc în sărăcie”, se arată în comunicat.

Rata șomajului în SUA a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani CITEȘTE ȘI Rata șomajului în SUA a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani

Specialiștii atrag atenția că este nevoie de un plan concret de implementare a Agendei 2030, iar reprezentanții Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă au declarat, în cadrul dezbaterii, că până la sfârșitul anului acest plan va fi finalizat.

”Parteneriatul stat-societate civilă-mediul privat este esențial pentru implementarea Agendei. Pentru ca obiectivele de dezvoltare durabilă să fie atinse, un prim pas extrem de important este ca acestea să fie din ce în ce mai vizibile și popularizate, astfel încât atât fiecare cetățean în parte, cât și mediul privat, societatea civilă și, cel mai important, autoritățile să și le asume și să le implementeze”, se arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
saracie
world vision românia