Stop Contrabanda: Circa 116 milioane de țigarete de contrabandă capturate de autorități în 2021

Stop Contrabanda: Circa 116 milioane de țigarete de contrabandă capturate de autorități în 2021
scris 1 feb 2022

În anul 2021, pe fondul eforturilor extinse de a stopa activitățile ilegale de la granițele țării, autoritățile române au capturat circa 116 milioane de țigarete de contrabandă, în creștere cu aproape 5 milioane față de anul 2020. Valoarea de piață a țigaretelor de contrabandă capturate de autoritățile române anul trecut se ridică la peste 68 de milioane de lei, conform datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro.

Piața neagră a țigaretelor din România a coborât în 2021 la nivelul de 8,7% față de 9,4% în 2020, conform celui mai recent studiu Novel Research. Totodată, în luna noiembrie 2021 a ajuns chiar până la 7,4% din totalul consumului, fiind cel mai mic nivel înregistrat în ultimii 15 ani.

Ne bucurăm că eforturile autorităților de a controla granițele țării și locurile de vânzare a țigaretelor de contrabandă dau rezultate. Un nivel redus al traficului ilicit și un cadru fiscal predictibil pentru toate categoriile de produse cu nicotină sunt condiții esențiale pentru un context propice investițiilor și implicit creșterii contribuțiilor la bugetul de stat. Pe fondul reducerii pieței negre de țigarete, în primele 9 luni ale anului trecut BAT a plătit la bugetul de stat cu aproape 1 miliard de lei mai mult în decât în aceeași perioadă a lui 2020 și ne dorim menținerea acestui ritm de creștere”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice al Ariei Europa centrală și de sud din cadrul BAT 

Urmărește-ne și pe Google News

Conform rezultatelor prezentate în raportul KPMG Project Sun 2021, România se află pe al șaselea loc între statele membre UE ca nivel al contrabandei cu țigarete și pe primul loc în Europa de Est. BAT continuă susținerea autorităților cu atribuții în domeniu în eforturile de combatere a contrabandei cu tutun: alături de alte proiecte, în 2021, 250 de camere mobile de supraveghere cu senzor de mișcare de tipul camerelor de vânătoare au fost donate Poliției de Frontieră și instalate mascat, pe direcțiile identificate în baza analizelor de risc de la frontiera externă a Uniunii Europene.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Datele despre evoluția capturilor de țigarete de pe teritoriul României pot fi consultate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro,  o inițiativă BAT care are scopul de a veni în sprijinul autorităților prin centralizarea capturilor din întreaga țară, dar și de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu țigări asupra societății. Campania este desfășurată în parteneriat cu Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Direcția Generală a Vămilor.

Stop Contrabanda: Circa 116 milioane de țigarete de contrabandă capturate de autorități în 2021

Campania „Stop contrabanda” a fost lansată în primăvara anului 2017 de către BAT pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu țigări.

Despre contrabanda cu țigări în România

  • România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu țigarete din Europa de Est.
  • România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la șase ori mai mic.
  • Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 2 miliarde de lei.
  • Fiecare container de țigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.

Despre BAT în România

  • BAT a devenit în 2020 cel mai mare contribuabil din România, după ce a plătit circa 9,6 miliarde lei către bugetul de stat.
  • BAT este liderul pieței tutunului din România, cu o cotă de peste 50%
  • BAT are peste 3.000 de angajați și creează alte 30.000 de locuri de muncă pe lanțul de distribuție și aprovizionare
  • BAT a lansat în România în decembrie 2017 dispozitivul glo, cel mai inovator produs al companiei care încălzește, nu arde tutunul

Despre BAT la nivel global

BAT este o companie de top, cu mai multe categorii de bunuri de larg consum, al cărei obiectiv declarat este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™) prin reducerea impactului asupra sănătății, ceea ce presupune angajamentul de a oferi consumatorilor adulți o gamă variată de produse cu risc redus*. Compania continuă să susțină clar că țigările cauzează riscuri majore la adresa sănătății și că singura modalitate prin care acestea pot fi evitate este renunțarea la fumat. BAT îi încurajează pe cei care continuă să fumeze să facă trecerea complet la alternativele cu risc redus dovedit științific*. BAT se transformă într-o companie cu mai multe categorii de bunuri, axată pe consumatori și pe produse. BAT are peste 55.000 de angajați și operează în peste 180 de țări, cu 11 milioane de puncte de vânzare și 45 de fabrici în 43 de piețe. Portofoliul strategic al companiei este alcătuit din mărcile sale globale de țigări și o gamă tot mai mare de produse cu riscuri reduse*.

Noile categorii de produse. Acestea includ țigări electronice, produse de încălzire a tutunului, produse moderne pentru uz oral, inclusiv produse cu nicotină pentru uz oral fără tutun, precum și produse orale tradiționale, cum ar fi snus și snuff umed. În 2020, BAT a avut 13,5 milioane de consumatori de produse care nu ard tutunul, o creștere de 3 milioane față de anul precedent. Grupul BAT a generat venituri de 25,8 miliarde GBP în 2020 și profit din operațiuni de 9,9 miliarde GBP.

* Bazat pe dovezile existente și presupunând o trecere completă de la fumat la aceste produse. Aceste produse nu sunt lipsite de risc și provoacă dependență

viewscnt
Afla mai multe despre
țigarete
contrabanda
bat