Impozitul pe construcții speciale, denumit colocvial ″taxa de stâlp″, reintrodus de la 1 ianuarie 2025, în cotă de 1%, va fi modificat prin două forme de calcul, relevă documentul aflat acum în discuție la nivelul Guvernului și intrat în posesia Profit.ro.
Informația este confirmată acum oficial, guvernanții gândind acum un impozit de 0,25-0,5%, față de forma abia lansată în dezbatere, de 0,5-1%.
3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

De ce este important: Impozitul pe construcții speciale, cunoscut drept ”taxa pe stâlp” și reintrodus subit în ultimel zile ale anului trecut, este de 1% din valoarea construcțiilor din patrimoniul companiilor. Taxa de stâlp se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii brute contabile a construcțiilor, din care se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit local pe clădiri către primării.
Ministerul Finanțelor a transmis anterior că a avut consultări cu reprezentanții tuturor sectoarelor vizate, pentru a stabili cea mai eficientă modalitate de implementare a impozitului pe construcții speciale.
VEZI AICI PROIECTUL LANSAT VINERI DE MINISTERUL FINANȚELOR
Coaliția de guvernare, formată din PSD, PNL și UDRM, a reintrodus de anul acesta, prin ordonanța trenuleț din decembrie, celebra taxă pe stâlp (taxa pe construcții speciale), considerată foarte toxică de mediul de afaceri.

Ordonanța ”trenuleț”, prin care a fost reintrodus acest impozit, redus la 1% de la 1,5% cum era propus în proiect, estima inițial la circa 1 miliarde lei veniturile din taxa pe stâlp, dar criteriile de aplicare vor fi definitivate abia după discuții cu mediul de afaceri.