ULTIMA ORĂ DECIZIE Toate companiile de petrol, gaze și carburanți să plătească din 2025 impozit de 0,5% din cifra de afaceri. Eliminare a pragului de rulaj anual de 50 milioane euro

ULTIMA ORĂ DECIZIE Toate companiile de petrol, gaze și carburanți să plătească din 2025 impozit de 0,5% din cifra de afaceri. Eliminare a pragului de rulaj anual de 50 milioane euro
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris astăzi, 11:49

Și firmele mai mici de petrol, gaze și carburanți trebuie să achite de anul viitor noul impozit specific de 0,5% pe cifra de afaceri, introdus de la 1 ianuarie 2024 și care în prezent, conform analizei Profit.ro, este datorat doar de companiile mari din sectoarele respective, cu rulaje anuale de peste 50 milioane euro, a decis Parlamentul.

Camera Deputaților a aprobat în plen, în calitate de cameră decizională, modificarea Codului Fiscal, în sensul eliminării de la 1 ianuarie 2025 a pragului de cifră de afaceri anuală de 50 milioane euro sub care companiile de petrol, gaze și carburanți nu plătesc acest impozit.

Urmărește-ne și pe Google News
Dronele ucrainene țintesc fabricile rusești de alcool CITEȘTE ȘI Dronele ucrainene țintesc fabricile rusești de alcool
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Până să fie publicat în Monitorul Oficial și să intre în vigoare, draftul de act normativ aprobat astăzi poate fi contestat la Curtea Constituțională sau trimis la reexaminare.

Proiectul de modificare a fost inițiat în primăvară de deputații Marius Țuțuianu (PSD), Ognean Crîstici și Gheorge Nacov (din grupul minorităților naționale) și fusese respins de Senat în septembrie, cu majoritate amplă (99-6).

EXCLUSIV FOTO Planul pentru celebrul magazin Eva al noului proprietar Vlad Papuc. Vizează noi plasamente și vrea să își extindă puternic și fabrica din Câmpina CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Planul pentru celebrul magazin Eva al noului proprietar Vlad Papuc. Vizează noi plasamente și vrea să își extindă puternic și fabrica din Câmpina

Guvernul transmisese oficial că se opune modificării legislative, însă principala obiecție a Executivului fusese că, în forma sa inițială, proiectul de schimbare a Codului Fiscal stipula că eliminarea pragului de 50 milioane euro urma să se aplice retroactiv, de la 1 ianuarie 2024.

Data de intrare în vigoare a obligației extinse privind impozitul specific, prin eliminarea pragului de 50 milioane euro, a fost modificată luna aceasta de Comisia de Buget, Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților, devenind 1 ianuarie 2025. La ședința Comisiei în care s-a dat raport pe fond cu propunere de adoptare pentru proiect a participat și secretarul de stat Alin Andrieș de la Ministerul Finanțelor.

Bilete de avion - Secret din spatele ușilor: În ce zile și la ce oră le poți cumpăra cel mai ieftin CITEȘTE ȘI Bilete de avion - Secret din spatele ușilor: În ce zile și la ce oră le poți cumpăra cel mai ieftin

Principalul argument al inițiatorilor a fost că jucătorii mari din sectorul românesc de petrol, gaze și carburanți, cu cifre de afaceri anuale de peste 50 milioane euro, își pot înființa sau și-au înființat deja subsidiare cu aceleași coduri CAEN, prin intermediul cărora pot să înregistreze contabil o parte din încasările generate de activitățile vizate de impozitul specific de 0,5%, astfel încât să coboare cu rulajul anual sub pragul de 50 milioane euro și, astfel, să nu mai datoreze impozitul.

″(...) la nivelul companiilor din sectorul de petrol de pe piața românească există mai mulți jucători care dețin mai multe societăți la nivelul aceluiași beneficiar real sau grupuri de persoane, aspect care, de altfel, este perfect legal, sau situații în care jucătorii din piața românească și-au înființat recent alte societăți la nivelul acelorași asociați/acționari, având coduri CAEN similare, prin care se va desfășura același tip de activitate economică. Acest lucru va permite ca, în mod legal, anumite venituri să fie alocate între diversele societăți comerciale deținute, eludându-se astfel plata impozitului suplimentar către bugetul de stat din România″, se arată în expunerea de motive.

FOTO O mașină „old timer” de 87 de ani a devenit cel mai vechi autoturism înmatriculat în România, în septembrie CITEȘTE ȘI FOTO O mașină „old timer” de 87 de ani a devenit cel mai vechi autoturism înmatriculat în România, în septembrie

Impozitul specific de 0,5% din cifra de afaceri pentru sectoarele de petrol, gaze și carburanți ar urma să mai fie aplicat doar în 2025, potrivit formei în vigoare a Codului Fiscal, această prevedere nefiind modificată prin proiectul votat acum de Camera Deputaților. 

Printr-un ordin al ministrului Finanțelor din decembrie anul trecut au fost stabilite codurile CAEN principale și secundare pentru care se datorează impozit specific de 0,5% din cifra de afaceri, acestea fiind 0610 - „Extracția țițeiului“, 0620 - „Extracția gazelor naturale“, 1920 - „Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului“, 3522 - „Distribuția combustibililor gazoși, prin conducte“, 3523 - „Comercializarea combustibililor gazoși, prin conducte“, 4671 - „Comerț cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate“, 4730 - „Comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate“ și 4950 - „Transporturi prin conducte“.

FOTO ANUNȚ Primul contract colectiv semnat la nivel de sector în domeniul bancar din România, cu aplicare generală CITEȘTE ȘI FOTO ANUNȚ Primul contract colectiv semnat la nivel de sector în domeniul bancar din România, cu aplicare generală

Sunt scutiți de impozitul specific operatorii economici licențiați de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) care realizează venituri din activități de distribuție/furnizare/transport de energie electrică și gaze naturale în proporție de 95% din veniturile totale.

În primăvară, producătorii de gaze naturale Black Sea Oil&Gas (BSOG), Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia, care dețin concesiunea celei mai noi exploatări offshore din Marea Neagră românească, Midia, au dat în judecată Ministerul Finanțelor și ANAF, cerând anularea ordinului cu codurile CAEN și a celui al Fiscului care a completat Nomenclatorul obligațiilor de plată la bugetul de stat cu cea privind impozitul specific, dar și suspendarea aplicării acestora până la soluționarea solicitării de anulare.

Procesele se află pe rol. Dintre cei trei producători, doar Petro Ventures a obținut, în primă instanță, suspendarea aplicării celor 2 ordine în cazul său, însă Finanțele și ANAF pot face recurs.

Suspendarea a fost solicitată și de către distribuitorul de GPL Gaspeco L&D, business cu rulaje anuale de peste 600 milioane lei în ultimii 2 ani deținut de Elena Borcea, mama lui Cristi Borcea, fost finanțator al echipei de fotbal Dinamo, și Corneliu Gădoiu. Instanța de fond nu s-a pronunțat încă asupra cererii.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit specific petrol și gaze
impozit 0
5% cifra de afaceri petrol și gaze
supraimpozitare petrol și gaze