Marii consumatori industriali de energie, în frunte cu Alro Slatina și Liberty Galați, vor fi scutiți parțial de subvenționarea regenerabilelor încă 7 ani

Marii consumatori industriali de energie, în frunte cu Alro Slatina și Liberty Galați, vor fi scutiți parțial de subvenționarea regenerabilelor încă 7 ani
scris 21 nov 2024

Ajutorul de stat constând în exceptarea marilor consumatori industriali de energie electrică de la o parte din cota obligatorie de achiziție de certificate verzi destinate subvenționării producătorilor de energie regenerabilă, în vigoare din 2014 și care expiră la finalul anului în curs, va fi prelungit cu 7 ani.

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă a României în valoare de 578 de milioane euro (2,9 miliarde lei), al cărei scop este să reducă nivelul taxei pe energie electrică pentru întreprinderile mari consumatoare de energie. Taxa este menită să promoveze energia electrică din surse regenerabile. Schema urmărește să atenueze riscul ca, din cauza acestei taxe, întreprinderile mari consumatoare de energie să își mute activitățile în locuri din afara UE, cu politici mai puțin ambițioase privind clima.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Incident tehnic în camera serverelor Registrului Auto Român. Niciunul dintre sediile din țară nu poate efectua activități cu publicul, dar nici stațiile ITP partenere. S-au format cozi CITEȘTE ȘI FOTO Incident tehnic în camera serverelor Registrului Auto Român. Niciunul dintre sediile din țară nu poate efectua activități cu publicul, dar nici stațiile ITP partenere. S-au format cozi

În 2011, România a introdus certificate verzi pentru promovarea energiei electrice din surse regenerabile, conform cărora producătorii eligibili de energie electrică din surse regenerabile primesc certificate verzi pentru fiecare megawatt-oră produs și livrat în rețea. Furnizorii de energie electrică sunt obligați să achiziționeze o cotă obligatorie de certificate verzi. În cele din urmă, costurile certificatelor verzi sunt transferate consumatorilor prin intermediul unei taxe.

Schema vizează reducerea nivelului taxei pentru întreprinderile mari consumatoare de energie, atenuând astfel riscul ca întreprinderile să își mute activitățile în locuri din afara UE, cu politici mai puțin ambițioase privind clima. Schema se va desfășura până la 31 decembrie 2031 și are un buget estimat de 578 de milioane euro (2,9 miliarde lei).

Beneficiarii vor beneficia de o reducere a taxei cuprinsă între 75 % și 85 %, în funcție de expunerea lor la risc. Reducerea aplicabilă nu trebuie să ducă la o taxă mai mică de 0,5 euro/MWh. În cadrul schemei, beneficiarii vor trebui fie (i) să pună în aplicare anumite recomandări formulate în urma auditului energetic, fie (ii) să acopere cel puțin 30% din consumul de energie electrică din surse care nu produc emisii de dioxid de carbon, fie (iii) să investească cel puțin 50% din ajutor în proiecte care să ducă la reduceri substanțiale ale emisiilor de gaze cu efect de seră ale instalației.

VIDEO În următoarele zile va fi deschis un nou tronson la Autostrada Ford CITEȘTE ȘI VIDEO În următoarele zile va fi deschis un nou tronson la Autostrada Ford

″Marii consumatori din sistemul energetic național pot și trebuie să beneficieze de toate instrumentele permise de reglementările europene. Aproximativ 200 de companii din industria românească vor beneficia de o reducere de 75%-85% privind plata certificatelor verzi, un sprijin real pentru păstrarea locurilor de muncă și pentru productivitatea economiei naționale. Concret, am inițiat demersurile pentru prelungirea ajutorului acordat sub forma exceptării unor consumatori finali de la aplicarea legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie pe o perioadă de 8 ani, începând cu ianuarie 2024 până la sfârșitul anului 2031″, declara ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în urmă cu un an. în noiembrie 2023.

Potrivit ministrului, în urma consultărilor de la acea dată cu Consiliul Concurenței și cu Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), fusese definitivată forma finală a schemei de ajutor de stat, aceasta aflându-se atunci pe circuitul intern de avizare.

Burduja mai preciza că schema de ajutor de stat va avea un buget total de 750 milioane euro, iar ajutoarele acordate nu vor depăși 150 milioane euro pe an. În cele din urmă, Bruxelles-ul a aprobat o valoare a schemei de 578 milioane euro, pe o perioadă de 7 ani.

FOTO Carrefour a reintegrat un nou fost magazin cora din România CITEȘTE ȘI FOTO Carrefour a reintegrat un nou fost magazin cora din România

Hotărârea de Guvern de instituire a ajutorului de stat inițial a fost adoptată în 2014, iar aplicarea ei nu a fost lipsită de controverse și chiar de litigii, după cum a relatat Profit.ro aici sau aici

În 2022, de sprijin au beneficiat un număr de 88 de companii, a căror listă completă poate fi citită aici. Cele mai mari ajutoare individuale, cuprinse între 10 și 30 milioane euro, au fost acordate celor de la Alro Slatina și Liberty Galați, cei mai mari consumatori industriali de energie din România și cu cea mai mare pondere a costurilor cu electricitatea în totalul cheltuielilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
exceptare certificate verzi mari consumatori industriali energie
certificate verzi energie regenerabilă
sebastian burduja
alro slatina
liberty galați