Lege pregătită: Agenții imobiliari vor avea noi obligații, plus o plată anuală impusă. ANCPI va supraveghea piața

Lege pregătită: Agenții imobiliari vor avea noi obligații, plus o plată anuală impusă. ANCPI va supraveghea piața
scris 8 mar 2024

Agenții imobiliari vor fi obligați să aibă studii superioare, să susțină cursuri de formare profesională de minimum 180 de ore și să plătească anual o asigurare de răspundere profesională pentru a-și mai putea exercita meseria. Piața intermedierilor imobiliare urmează să fie supravegheată de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), care va avea atribuții de suspendare a activității agenților imobiliari și amendare a acestora, potrivit unui proiect analizat de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Argumentul avansat este că o problemă esențială a pieței serviciilor de intermediere imobiliară în România constă în realizarea „la negru” a veniturilor din această activitate. Cu alte cuvinte, serviciile se prestează fără a exista un contract scris, iar veniturile se plătesc de către client și se încasează de către o serie de furnizori de servicii în numerar, venituri care nu se contabilizează și nu se fiscalizează.
Inițiatorii au cerut Senatului să analizeze proiectul în procedură de urgență.

Urmărește-ne și pe Google News
Un nou val de scumpiri aduce mișcări surpriză pe piețele rezidențiale. Oradea depășește un mare centru și devine al doilea cel mai scump oraș din vestul țării. În cât timp poate fi vândut un apartament CITEȘTE ȘI Un nou val de scumpiri aduce mișcări surpriză pe piețele rezidențiale. Oradea depășește un mare centru și devine al doilea cel mai scump oraș din vestul țării. În cât timp poate fi vândut un apartament

Nu este prima inițiativă de reglementare a pieței serviciilor de intermediere imobiliară. Un demers similar a fost făcut și în 2020, spre exemplu, însă fără a deveni lege.

Proiectul propune înființarea unui Registru Electronic Național al Intermediarilor Imobiliari (RENII), care să fie public și afișat pe pagina de internet a ANCPI, și în care să fie obligați să se înscrie toți agenții imobiliari.

Se propune reglementarea distinctă a condițiilor pentru dobândirea calității de agent imobiliar, respectiv de broker imobiliar.

INFOGRAFICE Chiriile au scăzut. Schimbare de interes în rândul românilor către achiziții CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Chiriile au scăzut. Schimbare de interes în rândul românilor către achiziții

Pentru agentul imobiliar cerința minimă de studii presupune absolvirea unei forme de învățământ secundar superior și realizarea unui curs de calificare, organizat de către un furnizor de formare profesională pentru ocupația de agent imobiliar, cu o durată de cel puțin 1.080 ore de formare profesională inițială, din care cel puțin 360 de ore trebuie să constea în pregătirea teoretică și cel puțin 720 de ore într-o pregătire practică.

Pentru broker imobiliar cerința minimă de studii presupune absolvirea unei forme de învățământ superior licență sau nivel echivalent și realizarea  unui curs de specializare, organizat de către un furnizor de formare profesională pentru ocupația de broker imobiliar, cu o durată de cel puțin 180 ore de formare profesională inițială, din care cel puțin 60 de ore trebuie să constea în pregătirea teoretică și cel puțin 120 de ore într-o pregătire practică.

NEPI Rockcastle și-a vândut depozitul din Otopeni turcilor de la Süvari CITEȘTE ȘI NEPI Rockcastle și-a vândut depozitul din Otopeni turcilor de la Süvari

„Reglementarea profesiei de intermediar imobiliar este absolut necesară și am susținut-o, alături de alți colegi din piață, încă din fazele incipiente ale actualului proiect legislativ. În acest moment există pe piață și companii cu cifre de afaceri de milioane de euro, care oferă servicii complexe, care investesc în educarea colegilor - noi, spre exemplu, am lansat o academie internă și avem diferite traininguri săptămânal, pe toată durata anului - dar pe piață există și agenți care lucrează fără contract, fără nicio dorință de a aduce o plus valoare reală oricărei părți implicate într-o tranzacție și care aduc un deserviciu uriaș breslei în sine. Deci, această reglementare legislativă va fi extrem de benefică, atât actorilor implicați cât și cumpărătorilor și vânzătorilor.

Luând în considerare forma actuală a proiectului legislativ, am dori să semnalăm o prevedere pe care nu o considerăm necesară: obligativitatea ca brokerul imobiliar să dețină competențe profesionale specifice nivelul de calificare CN6, adică să fie absolvent de studii superioare. Strict principial, discrepanța dintre o perioadă minimă necesară de trei ani de educație într-o instituție de învățământ superioară și 180 de ore de curs de specializare este mult, mult prea mare. Sunt profesii numeroase în care fără perioada de câțiva ani petrecută în instituțiile de învățământ superior nu s-ar putea profesa, însă, în cazul de față, prin durata cursurilor de specializare, de 180 de ore, se asociază activitatea, principial, cu una care necesită doar o pregătire profesională relativ minimă, bazată doar pe absolvirea unei forme medii de învățământ.

Marea majoritate a colegilor noștri sunt absolvenți de studii superioare - cu toate acestea, considerăm că această barieră legislativă nu își are rostul, ținând cont, în primul rând, de principiul enunțat anterior. În rest, ne dorim o profesionalizare a pieței și o cernere a celor care oferă servicii de intermediere pe segmentul rezidential”, a declarat, pentru Profit.ro, Alexandru Pricop, managing partner SVN Romania Residentialist, compania cu cele mai multe tranzacții de apartamente intermediate anual din România.

Pentru a-și exercita profesia, persoana fizică care a dobândit certificatul de calificare ca agent imobiliar sau certificatul de absolvire a cursului de specializare ca broker imobiliar, după caz, trebuie să susțină și să promoveze examenul de autorizare, organizat de către ANCPI, mai arată proiectul legislativ.

Subsecvent, persoana interesată trebuie să formuleze cerere de înscriere în RENII, în urma căreia ANCPI eliberează autorizația de exercitare a profesie.

O ultimă cerință de acces pe piața intermedierilor imobiliare se referă la obligativitatea deținerii unei polițe de asigurare de răspundere profesională. Asigurarea pentru răspundere profesională trebuie încheiată anual, iar dovada trebuie depusă la ANCPI.

Se propune obligativitatea reînnoirii autorizației emisă de către ANCPI, odată la fiecare trei ani, cu îndeplinirea următoarelor condiții: efectuarea orelor minime de formare profesională continuă, capacitatea deplină de exercițiu, inexistența unei condamnări pentru săvârșirea unei infracțiuni cu intenție și asigurarea de răspundere profesională.

EXCLUSIV FOTO Brokerul imobiliar Sud Rezidențial intră pe segmentul închirierilor în regim hotelier cu propriile apartamente CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Brokerul imobiliar Sud Rezidențial intră pe segmentul închirierilor în regim hotelier cu propriile apartamente

Ca element de noutate, se propune stipularea obligației titularilor drepturilor asupra imobilului ce urmează a fi tranzacționat prin agent imobiliar de a menționa în
contractul încheiat cu intermediarul imobiliar viciile cunoscute ale imobilului, precum și obligația intermediarului imobiliar de a transmite aceste informații către cealaltă parte a tranzacției imobiliare.

Sunt incluse în categoria viciilor cunoscute de către clientul titular al drepturilor asupra imobilului circumstanțe precum surse de zgomot, umezeală, poluare, miros, pericol de inundații sau surpări, organizarea în apropiere a unor manifestări populare periodice, istoricul terenului sau al clădirii, pe care titularul drepturilor asupra imobilului în mod rezonabil putea sa le cunoască.

ANCPI va avea capacitatea de a da sancțiuni disciplinare după cum urmează: avertisment, suspendarea calității de intermediar imobiliar pe o perioadă de la o lună la un an, retragerea calității de intermediar imobiliar.

EXCLUSIV FOTO Tranzacție surpriză - Celebra familie austriacă Julius Meinl cumpără un hotel-emblemă din centrul Bucureștiului. Cea mai mare investiție pe Bulevardul Magheru în 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Tranzacție surpriză - Celebra familie austriacă Julius Meinl cumpără un hotel-emblemă din centrul Bucureștiului. Cea mai mare investiție pe Bulevardul Magheru în 5 ani

De exemplu, o agenție imobiliară care lucrează cu o persoană neautorizată de ANCPI poate primi o amendă cuprinsă între 3.000 lei și 30.000 lei. Mai mult, persoanele care intermediază tranzacții imobiliară fără a fi înscrise în RENII pot primi amenzi cuprinse între 7.500 lei și 75.000 de lei.

Veniturile rezultate din amenzile contravenționale aplicate se vor face venit la bugetul de stat.

Personalul ANCPI acționează deja ca agent constatator și sancționator al contravențiilor în cazul persoanelor fizice autorizate în vederea realizării și verificării lucrărilor de specialitate în domeniul cadastrului, geodeziei și cartografiei pe teritoriul României.

Inițiatorii legii au optat pentru reglementarea de stat, apreciind că implementarea unui organism profesional în România este prematură la acest moment.

ANCPI va avea următoarele atribuții:
• Organizarea examenului de intrare în profesie și emiterea autorizațiilor pentru exercitarea profesiei de intermediar imobiliar;
• Organizarea evidenței intermediarilor imobiliari, prin înregistrarea acestora în RENII;
• Avizarea standardelor ocupaționale aferente ocupațiilor de agent imobiliar și broker imobiliar, respectiv avizarea furnizorilor de formare profesională;
• Suspendarea și/sau încetarea calității de intermediar imobiliar;
• Constată și sancționează contravențiile.

Inițiatorii au avut în vedere și faptul că structura ANCPI include acoperirea locală pe întreg teritoriul României, prin intermediul celor 42 de oficii de cadastru și publicitate imobiliară. „Prin intermediul acestor instituții teritoriale s-ar putea asigura o anumită interfață cu intermediarii imobiliari, ținând seama și de posibilitatea dezvoltării de către ANCPI a unei aplicații informatice pentru primirea și eliberarea unor documente prin mijloace de comunicare la distanță“, se precizează în expunerea de motive care însoțește proiectul legislativ.

EXCLUSIV FOTO Alezzi a cumpărat de la Martifer un proiect imobiliar grandios chiar la intrarea în Mamaia CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Alezzi a cumpărat de la Martifer un proiect imobiliar grandios chiar la intrarea în Mamaia

ANCPI are obligația să întocmească primul RENII în termen de cel mult 12 luni de la data intrării în vigoare a legii. Primul examen pentru intrarea în profesia de intermediar imobiliar va fi organizat de către ANCPI în termen de cel mult trei luni de la data publicării primului RENII.

Inițiatorii proiectului spun că au organizat multiple reuniuni de lucru și consultări pe acest subiect, în particular cu Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, Agenției Naționale de Cadastru șl Publicitate Imobiliară, Ministerul Educației și Autoritatea Națională pentru Calificări, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, respectiv cu Uniunea Națională a Notarilor Publici din România și Uniunea Națională a Barourilor din România în cadrul întâlnirilor de lucru cu reprezentanții organelor de conducere ale acestor organizații profesionale.

Totodată, mai spun că s-au consultat cu asociații profesionale și patronale reprezentative din piața serviciilor de intermediere imobiliară din România, precum și cu diverși furnizori ai acestor servicii.

viewscnt
Afla mai multe despre
agenti imobiliari
tranzactii imobiliare