Guvernul va acorda subvenție directă pentru producția de filme, cu condiția cheltuirii unei sume importante în țară. Noi schimbări pregătite pentru finanțarea de stat în cinematografie și televiziune

Guvernul va acorda subvenție directă pentru producția de filme, cu condiția cheltuirii unei sume importante în țară. Noi schimbări pregătite pentru finanțarea de stat în cinematografie și televiziune
scris 16 aug 2024

Guvernul va renunța la finanțarea prin credit direct rambursabil și va introducere subvenția ca formă de sprijin pentru dezvoltarea și producția de film. Producătorul filmului subvenționat va fi obligat să cheltuiască pe teritoriul României cel puțin 50% din valoarea ajutorului primit sub formă de sprijin financiar direct, conform unui act normativ pregătit la nivel guvernamental și analizat de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Executivul argumentează schimbarea modalității de finanțare a producțiilor cinematografice prin faptul că majoritatea fondurilor de stat dedicate cinematografiei la nivel european sunt acordate sub formă de sprijin nerambursabil, ceea ce creează un avantaj comercial pentru casele de producție din celelalte țări membre UE.

Urmărește-ne și pe Google News
Semnătura electronică, reglementată printr-o nouă lege. Limitele pentru certificatele de semnătură, inclusiv la buletinul electronic. Condiții pentru prestatorii de servicii CITEȘTE ȘI Semnătura electronică, reglementată printr-o nouă lege. Limitele pentru certificatele de semnătură, inclusiv la buletinul electronic. Condiții pentru prestatorii de servicii

Astfel, creditul financiar rambursabil, fără dobândă, acordat până acum din Fondul cinematografic, în urma câștigării unui concurs pentru producția de film și dezvoltarea de proiecte, va fi înlocuit cu sprijin financiar direct, care va constitui un ajutor de stat acordat din Fondul cinematografic în urma câștigării concursurilor în domeniu.

Sprijinul financiar direct pentru producție nu poate depăși 50% din valoarea totală a bugetului de cheltuieli de producție, cu excepția filmelor realizate în coproducție transfrontalieră, unde limita va fi de 60%. Sunt exceptate de la limita menționată filmele dificile și de micro-buget.

”Producătorul, prin casa de producție a proiectului, este obligat să cheltuie pe teritoriul României minim 50% din valoarea ajutorului primit sub formă de sprijin financiar direct”, prevede actul pregătit.

LEGE Dobânzile la creditele acordate de IFN vor fi plafonate. Noi limitări la recuperarea de creanțe CITEȘTE ȘI LEGE Dobânzile la creditele acordate de IFN vor fi plafonate. Noi limitări la recuperarea de creanțe

În cazul proiectelor de film de televiziune, 25% din taxele colectate în Fondul de cinematografic vor fi atribuite anual pentru sprijinirea financiară a producției de filme și seriale de televiziune, sub forma ”sprijinului pentru filmul de televiziune”.

Sprijinul pentru filmul de televiziune se va acorda în următoarele condiții:

a) Nu va putea depăși 50% din valoarea totală a costurilor eligibile din bugetul unui film, cu excepția filmelor realizate în producție transfrontalieră, unde limita va fi de 60%.

b) Plata sprijinului pentru filmul de televiziune se va face după semnarea contractului cu Centrul Național al Cinematografiei, în 4 tranșe de plată.

c) Proiectul de film beneficiază de susținerea unui furnizor de servicii de programe de televiziune care va asigura difuzarea acestuia la o oră de maximă audiență.

viewscnt
Afla mai multe despre
cinematografie
subvenție
sprijin
direct
nerambursabil
credit
cheltui
românia
producător
film
televiziune