Guvernul este dispus să renunțe la ideea tichetelor de masă sub formă de bani, dacă firmele care emit cardurile își reduc comisioanele semnificativ

Guvernul este dispus să renunțe la ideea tichetelor de masă sub formă de bani, dacă firmele care emit cardurile își reduc comisioanele semnificativ
scris 14 sep 2023

Guvernul este dispus să renunțe la legiferarea tichetelor de masă sub formă de bani dacă firmele care emit tichetele de masă își vor reduce semnificativ comisioanele și vor renunța la a reține valoarea tichtelelor nefolosite integral, au declarat surse guvernamentale.  

Recent, premierul Ciolacu a confirmat informația, transmisă anterior de Profit.ro, că Guvernul ia în calcul acordarea tichetelor de masă sub formă de bani începând de anul viitor, susținând că măsura este necesară din cauza comisionelor mari percepute de firmele care emit cardurile pentru aceste tichete.

Urmărește-ne și pe Google News

”Este o propunere, pentru că companiile care emit acest tichete au ajuns, totuși, la un comision destul mare din punctul meu de vedere - 3% la emitere, 3% la colectare - după informațiile pe care le am eu. Dacă nu înțelegem că nu putem să avem profit excepțional și poate încadrat și cu 1% (impozit - n.red.), și cu 2 angajați...  Eu astfel de șmecherii nu le mai accept și atunci voi lăsa alternativa”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat dacă tichetele de masă ar putea fi acordate și sub formă de bani.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ciolacu a adăugat că, în schimb, voucherele de vacanță vor fi emise în cotinuare pe card, iar apoi s-ar putea recurge la Poșta Română sau alt sistem public.

Câte miliarde va colecta Guvernul suplimentar din indexarea redevențelor resurselor minerale, inclusiv petroliere, convenită în coaliție CITEȘTE ȘI Câte miliarde va colecta Guvernul suplimentar din indexarea redevențelor resurselor minerale, inclusiv petroliere, convenită în coaliție

Acum, surse oficiale din Guvern arată că dacă atât la emitere, cât și la colectare, comisioanele ar fi reduse la circa 1% fiecare, Executivul ar putea renunța la ideea permiterii ca tichetele de masă să fie acordate sub formă de bani, la opțiunea angajatorului.

”În plus, o altă condiție este ca firmele care emit cardurile să nu mai păstreze sumele care nu sunt folosite de pe tichetele de masă și să le returneze celor care dau efectiv tichetele. Acum aceste sume devin profitul firmelor care emit cardurile cu tichete de masă”, arată guvernanții.

Firmele care emit cardurile nu pot păstra, însă banii, ci sunt obligate de lege să-i returneze la angajator, în ciud sisținerilor guvernanților. Astfel, potrivit prevederilor din norme, la art. 7 (2), "pentru biletele de valoare neutilizate în perioada de valabilitate, unitatea emitentă restituie valorile nominale către angajator. În cazul biletelor de valoare necuvenite, precum și în cazul încetării raporturilor de muncă, angajatorul are obligția de a comunica unității emitente informațiile necesare pentru ca aceasta să poată face restituirea valorilor către angajator. Restituirea valorii nominale a biletelor de valoare se realizează conform conractului încheiat de unitatea emitentă cu angajatorul." 

În cazul în care tichetele ar fi acordate în bani, deși la ele se achită contribuțiile de asigurări sociale, angajatorii ar fi înclinați să acorde mai degrabă sub formă de bani aceste beneficii, eliminând astfel comisioanele.

OFICIAL Prețurile medii ale medicamentelor au crescut în ultimii doi ani și jumătate și cu 66% CITEȘTE ȘI OFICIAL Prețurile medii ale medicamentelor au crescut în ultimii doi ani și jumătate și cu 66%

Valoarea tichetelor de masă a fost majorată, începând cu 1 august 2023, la 35 de lei, iar începând cu 1 ianuarie 2024 va urca la 40 de lei, conform unei ordonanțe de urgență aprobate, în acest sens, de către Guvern.

Și în această formă, tichetele sub formă de bani ar urma să beneficieze de acealeași facilități fiscale ca în prezent.

viewscnt
Afla mai multe despre
tichet
masa
bani
ciolacu
comision
emitere