Ministerul Finanțelor a pregătit o serie de clarificări de natură tehnică privind veniturile din chirii, în contextul în care de la 1 ianuarie a fost introdusă obligația plătitorilor persoane juridice sau alte entități, care au obligația de a conduce evidentă contabilă, de a calcula, declara și vira impozitul pe venit. Clarificările vizează plățile făcute în avans până la 31 decembrie 2023, precum și cazurile de plată exclusiv în natură sau de utilizare a garanției pentru plata chiriei.
Începând cu 1 ianuarie 2024, în cazul veniturilor din cedarea folosinței bunurilor, altele decât cele din arendarea bunurilor agricole și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidentă contabilă, calculul, declararea și virarea impozitului pe venit revine plătitorilor de venit.
Conform informațiilor Profit.ro, propunerile de mai jos au fost transmise acum, ca amendamente, de către Ministerul Finanțelor în Parlament. Pentru a intra în vigoare, acestea trebuie să parcurgă, alături de proiectul de lege căruia îi sunt atașate, procesul legislativ de aprobare și promulgare.
Normă pentru avans plătit până la 31 decembrie 2023
Se propune o normă tranzitorie de clarificare a regimului fiscal aplicabil, precum și a obligațiilor de declarare, calcul și plată a impozitului pe venit în cazul veniturilor din cedarea folosinței bunurilor, altele decât cele din arendarea bunurilor agricole și din Închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă, în situația în care chiria, aferentă unei perioade contractuale ulterioare datei de 1 ianuarie 2024, a fost plătită în avans până la data de 31 decembrie 2023 inclusiv. În acest caz se propune ca obligația de declarare, calcul și plată a impozitului pe venit să revină proprietarului, uzufructuarului sau altor deținători legali pentru fiecare an fiscal corespunzător perioadei contractuale.
CITEȘTE ȘI ANAF mută peste 1.000 de firme de la Mari Contribuabili, iar direcția rămâne cu 1.424 de contribuabili, cel mai scăzut nivel din 2008. Directorul DGAMC, Ionuș Mișa, este detașatDupă articolul LXI se introduce un nou articol, art. LXI1, cu următorul cuprins:
”LXI1. (1) în situația în care veniturile realizate de persoanele fizice din cedarea folosinței bunurilor, altele decât cele din arendarea bunurilor agricole și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă, au fost încasate în avans, până la data de 31 decembrie 2023 inclusiv și sunt aferente unei perioade contractuale ulterioare datei de 1 ianuarie 2024, proprietarii, uzufructuarii sau alți deținători legali, au obligația stabilirii impozitului pe venit prin completarea declarației prevăzută la art. 122 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare și aplică următoarele reguli:
a) venitul brut reprezintă totalitatea sumelor în bani și/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură stabilite potrivit contractului încheiat între părți, primite în avans, pentru fiecare an fiscal corespunzător perioadei contractuale;
b) venitul net anual se stabilește prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut;
c) impozitul pe venit se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual și se plătește la bugetul de stat până la data de 25 mai inclusiv a fiecărui an fiscal următor celui pentru care a fost Încasat venitul;
d) completează și depun declarația prevăzută la art. 122 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare până la data de 25 mai inclusiv a fiecărui an fiscal următor celui pentru care a fost încasat venitul.
(2) La încadrarea în plafonul anual de cel puțin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară, după caz, prevăzut la art. 170 alin. (3) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare în cazul veniturilor din cedarea folosinței bunurilor, altele decât cele din arendarea bunurilor agricole și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă, încasate de proprietar, uzufructuar sau alt deținător legal în avans, până la data de 31 decembrie 2023 inclusiv și aferente unei perioade contractuale ulterioare datei de 1 ianuarie 2024, se ia în calcul venitul net stabilit potrivit alin. (1) corespunzător fiecărui an fiscal pentru care a fost încasat venitul.”
Propuneri MF
Normă pentru venituri în natură din cedarea folosinței bunurilor
Având în vedere faptul că începând cu 01 ianuarie 2024 în cazul veniturilor din cedarea folosinței bunurilor, altele decât cele din arendarea bunurilor agricole și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidentă contabilă, calculul, declararea și virarea impozitului pe venit revine plătitorilor de venit, s-a identificat necesară clarificarea acestor obligații în situația în care plata chiriei se face exclusiv în natură.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ministrul Finanțelor: Luăm în calcul amânarea termenului de la care sunt aplicate amenzi la eFactură. Depinde de cum se conformează contribuabiliiDe asemenea, se propune clarificarea obligației de calcul, declarare și plată și în situația în care sumele plătite de chiriaș cu titlu de garanție sunt utilizate pentru plata chiriei stabilite prin contract. Astfel, se propune ca în aceste situații obligațiile de stabilire a venitului net anual, de calcul, declarare și plată a impozitului revin proprietarului, uzufructuarului sau altui deținător legal. Măsura are în vedere faptul că în aceste situații plătitorul de venit se află în imposibilitatea reținerii la sursă a impozitului pe venit.
La art. LIII punctul 64 după alineatul (7) al articolului 841 se introduc două noi alineate, alin. (8) și (9) cu următorul cuprins:
La art. LIII punctul 64 după alineatul (7) al articolului 841 se introduc două noi alineate, alin. (8) și (9) cu următorul cuprins:
"(8) Prin excepție de la prevederile alin. (3) - (6), în situația în care venitul brut este plătit exclusiv în natură, precum și în cazul sumelor reprezentând garanție utilizată pentru plata chiriei stabilită prin contract, proprietarul, uzufructuarul sau alt deținător legal are obligația să stabilească venitul net anual prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut, precum și obligațiile de calcul, declarare și plată a impozitului pe venit.
(9) Persoanele juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă declară veniturile prevăzute la alin. (8) în declarația informativă prevăzută la art. 132 alin. (2) aferentă anului în care au fost realizate veniturile.”
Propuneri MF
La art. Llll punctul 84, alineatul (24) al articolului 133 se modifică și va avea următorul cuprins:
CITEȘTE ȘI Ciolacu și-a trimis un om de la cancelarie, cu studii de "Securitate și bună guvernare" la Colegiul Național de Apărare și de "Managementul Informaților de Securitate Națională" la SRI, să ocupe postul de secretar general al ANAF. Fostul SG al ANAF a prim”(24) Pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor aferente anilor fiscali anteriori anului 2024, obligațiile fiscale sunt cele în vigoare în anii fiscali respectivi. Pierderea reportată, necompensată, precum și pierderea fiscală Înregistrată în anul fiscal 2023, reprezintă pierdere definitivă a contribuabilului.”
Propuneri MF
Clarificare de natură tehnică