Durata de valabilitate a permisului unic, necesar străinilor din afara UE care vor să lucreze în România, va fi dublată, de la un an în prezent, la doi ani, iar durata de valabilitate pentru cartea albastră a UE, un document care permite persoanelor cu înaltă calificare să lucreze în orice stat UE, va avea o durată de 3 ani, față de doi în prezent. Aceste noi termene sunt prevăzute într-un proiect care ar putea fi adoptat de către Guvern până în vară. Noile termene ar putea contribui la fluidizarea accesului străinilor pe piața muncii din România, în contextul în care procedurile de avizare a acestora decurg în prezent foarte lent, din cauza procedurilor și a personalului insuficient.
Proiectul, care transpune în legislația națională reglementări europene, se află în prezent în procedurile de avizare interministerială, a declarat Laurențiu Ioachim, șeful Serviciului Reglementarea Șederii, Direcția Migrație, Inspectoratul General pentru Imigrări.
"Permisul unic pentru angajarea în muncă, care în prezent se emite pentru un an, va fi emis pe perioade de doi ani, pentru cartea albastră a UE valabilitate va crește de la 2 ani la 3 ani, iar studenții vor putea fi angajați cu norme de șase ore, față de patru ore, cât au în prezent. Este o transpunere de reglementări europene. Sperăm să facem aceste lucruri până în vară. Momentan, proiectul de act normativ este în faza de avizare interministerială", a spus oficialul.
Noile perioade nu se vor aplica permiselor deja emise, ci doar celor noi, care vor fi emise după intrarea în vigoare a noilor reglementări, a explicat acesta.
În cazul studenților străini, norma de lucru la care pot fi angajați, în prezent de 4 ore, va fi extinsă la 6 ore.
Numărul străinilor din afara UE angajați în România a crescut în ultimii ani. Tot mai multe companii recurg la angajați din afara UE, în special din țări din Asia, din cauza crizei de pe piața forței de muncă din România. Unul dintre sectoarele în care sunt prezenți mulți astfel de angajați este cel al construcțiilor.