DECIZIE Guvernul a eliminat ″dubla taxare″ a instalațiilor de stocare a energiei

DECIZIE Guvernul a eliminat ″dubla taxare″ a instalațiilor de stocare a energiei
scris astăzi, 17:00

Guvernul a decis prin ordonanță de urgență să scutească electricitatea preluată din sistemul energetic național (SEN), în vederea stocării, de către instalațiile de profil, de tarifele de transport (componenta de extragere de curent din rețea), sistem și distribuție datorate Transelectrica și distribuitorilor, precum și de taxa pentru cogenerare și de obligația de achiziție de certificate verzi.

Argumentul este că ceea ce se preia și se stochează nu reprezintă consum final de energie, întrucât aceste cantități sunt ulterior reinjectate în SEN.

Urmărește-ne și pe Google News
Bitcoin a depășit pentru prima dată pragul de 95.000 de dolari CITEȘTE ȘI Bitcoin a depășit pentru prima dată pragul de 95.000 de dolari
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pentru un consumator, obligațiile de plată de care au fost scutite acum companiile care dețin instalații de stocare reprezintă cumulat peste 40% din prețul final al energiei plătit pe facturi.

În prezent, energia stocată este supusă taxării atât la preluarea din sistemul energetic național (SEN), cât și la reintroducerea ei în sistem, ceea ce descurajează dezvoltarea capacităților de stocare. OUG elimină aceste taxe duble, scutind operatorii de stocare de la plata contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență și a altor tarife de transport și distribuție aplicate în mod repetat″, se menționează în nota de fundamentare.

Jucătorii activi în piața de stocare, dar și potențialii investitori noi din sector, cereau de mai mult timp această modificare legislativă. Un proiect de lege în acest sens a fost inițiat în Parlament încă de acum peste 2 ani. Respins de Senat, draftul a fost înscris de multiple ori pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților cu propunere de adoptare, fără însă a fi dezbătut.

FOTO Ciolacu, la semnarea celei mai scumpe achiziții din istoria Armatei Române - avioanele F-35: Cel mai important contract semnat după Revoluție de România CITEȘTE ȘI FOTO Ciolacu, la semnarea celei mai scumpe achiziții din istoria Armatei Române - avioanele F-35: Cel mai important contract semnat după Revoluție de România

Acum, în Legea energiei a fost introdusă definiția operatorului de servicii de stocare, drept ″persoană fizică sau juridică care deține cu orice titlu o instalație de stocare, fie racordată exclusiv la rețeaua electrică de interes public, fie adăugată unei capacități de producere a energiei electrice, în vederea livrării ulterioare a energiei electrice în rețeaua electrică, pentru care energia electrică cu care este alimentată instalația de stocare nu reprezintă consum final de energie electrică, indiferent de modul de alimentare al acesteia, cu excepția energiei electrice care este livrată consumatorilor finali racordați prin linii directe la instalația de stocare″.

În prezent, puterea instalată a sistemelor de stocare a curentului electric din sistemul energetic național al României este de 82,4 MW, iar capacitatea de stocare din sistem - de 158 MWh. Ministerul Energiei a semnat de curând primele 7 contracte de finanțare, cu fonduri UE nerambursabile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a unor proiecte de construire și montare de instalații de stocare de energie electrică, în baza unei scheme de ajutor de stat cu buget total de peste 103 milioane euro.

Primul tren electric achiziționat de România în ultimii 35 de ani, anulat la doar o zi CITEȘTE ȘI Primul tren electric achiziționat de România în ultimii 35 de ani, anulat la doar o zi

De asemenea, a fost lansată recent o nouă schemă de ajutor de stat pentru investiții în stocarea de energie electrică, de această dată cu finanțări nerambursabile provenite din Fondul de Modernizare al UE. Valoarea ajutorului de stat va putea acoperi 100% cheltuielile eligibile. Un solicitant va putea depune unul sau mai multe proiecte, însă subvenția totală acordată unei singure întreprinderi nu va putea depăși 10 milioane de euro. Bugetul schemei este de 150 milioane euro și se estimează un număr de circa 15 beneficiari.

Potrivit directorului Dispecerului Energetic Național (DEN) din cadrul operatorului de transport și sistem Transelectrica, Virgiliu Ivan, pentru siguranța sistemului energetic, dat fiind volumul de centrale regenerabile noi care vor intra în producție, România va trebui să ajungă până în 2030 la un portofoliu de sisteme de stocare a energiei cu putere de 2.000 MW și capacitate de 20.000 MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
stocare energie electrică
taxare stocare energie
investiții stocare energie