Guvernul a aprobat Ghidul solicitantului aferent unei scheme de ajutor de stat destinate sprijinirii dezvoltării producției interne românești de materiale și componente de construcții, cu un buget total multianual de aproape 3 miliarde lei.
Schema, intitulată Programul național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții ″CONSTRUCTPLUS″, a fost instituită prin ordonanță de urgență în vara anului trecut.
Prin schema de ajutor de stat se finanțează, prin granturi de la bugetul de stat, investiții în active corporale și necorporale legate de înființarea unei unități noi, extinderea capacității unei unități existente sau diversificarea producției unei unități prin produse sau servicii care nu au fost fabricate anterior în unitate.
Bugetul total alocat Programului este echivalentul în lei al sumei de 596 milioane euro (aproape 3 miliarde lei la cursul de schimb actual), pentru toată perioada de implementare, defalcat astfel: a) credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finanțare pentru perioada 2023 - 2026; b) credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2024 – 2029. Pentru anul 2024, bugetul alocat schemei este de 750 milioane lei.
Numărul total estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 30.
Ajutorul de stat nerambursabil este de maximum 50 milioane de euro, dar nu mai mult de 75% din valoarea investiției și fără a depăși intensitatea maximă a ajutoarelor de stat, conform Hărții Regionale pentru România. Beneficiarii ajutorului de stat trebuie să asigure o contribuție financiară de cel puțin 25% din costurile totale ale proiectului de investiție, din resurse proprii, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt ajutor public.
CITEȘTE ȘI Producătorul ''Cămara Noastră - Poftă de România'', amendat de ANPCVirarea afectivă a ajutorului de stat se va realiza prin rambursarea cheltuielilor efectuate de către beneficiar în termen de 60 de zile lucrătoare de la data la care cererea de plată a ajutorului de stat este considerată completă.
Ghidul solicitantului pentru Programul național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții ″CONSTRUCTPLUS″ poate fi citit aici.