Crește suprafața minimă care trebuie asigurată câinilor de către proprietari. Crește și vârsta de sterilizare. Obligații pentru persoanele și firmele care vând câini, inclusiv online

Crește suprafața minimă care trebuie asigurată câinilor de către proprietari. Crește și vârsta de sterilizare. Obligații pentru persoanele și firmele care vând câini, inclusiv online
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 aug 2024

Suprafața locativă minimă pe care proprietarii de câini au obligația să o asigure acestora se va situa, în funcție de talia patrupedului, între 4 și 6 metri pătrați, față de cel puțin 2,5 metri conform legislației actuale. Totodată, vârsta obligatorie până la care puii câinilor de rasă comună trebuie sterilizați, prin grija deținătorilor, va crește cu până la 3 luni, prevede un proiect de act normativ pregătit la nivel guvernamental și analizat de Profit.ro. Potrivit proiectului, persoanele care cresc sau întrețin câini pentru comercializare sau beneficii financiare trebuie să se înregistreze sanitar-veterinar ca unități de tip canisă, iar vânzarea online a animalelelor de companie nu se va putea efectua decât de către astfel de unități.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În prezent, legislația în vigoare prevedea doar că în cazul câinelui adoptatadăpostit în locuința adoptatorului, acesta din urmă trebuie să facă dovada existenței unei suprafețe locative de minimum 2,5 metri pătrați pentru fiecare câine adoptat.

Urmărește-ne și pe Google News
Ciolacu, la Bruxelles, vrea o decizie politică privind pragul de impozitare la microîntreprinderi, caz în care România poate pierde bani PNRR. CE va suspenda bani și până când se rezolvă problema selecției demnitarilor în conducerile companiilor de stat CITEȘTE ȘI Ciolacu, la Bruxelles, vrea o decizie politică privind pragul de impozitare la microîntreprinderi, caz în care România poate pierde bani PNRR. CE va suspenda bani și până când se rezolvă problema selecției demnitarilor în conducerile companiilor de stat
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Această prevedere este pregătită a fi înlocuită cu obligația de asigurare a unei suprafețe minime în funcție de talia patrupedului:

”Proprietarii/deținătorii de câini au obligația de asigura o suprafață locativă minimă de:

a) 4 metri pătrați pentru fiecare câine de talie mică, cu înălțimea la greabăn mai mică de 30 cm;

b) 5 metri pătrați pentru fiecare câine de talie medie, cu înălțimea la greabăn situată în intervalul 30-50 cm;

c) 6 metri pătrați pentru fiecare câine de talie mare, cu înălțimea la greabăn mai mare de 50 cm.”

Autoritățile susțin că la stabilirea noilor suprafețe minime propuse au fost luate în considerare suprafețele prevăzute de legislația națională a unora dintre statele membre ale Uniunii Europene.

”Reglementarea acestor obligații pentru proprietarii/deținătorii de câini este imperios necesară în contextul numărului tot mai mare de persoane fizice care dețin mai mulți câini, context în care au fost constatate în ultimii ani mai multe încălcări ale dispozițiilor legale în sensul în care deținătorii nu au asigurat adăposturi corespunzătoare și implicit nu au putut garanta posibilitatea de mișcare suficientă a animalelor”, explică autorittățile.

Autoritățile pregătesc cardul de sănătate virtual, pentru a mai reduce din costuri. Când ar urma să fie gata și cum va funcționa CITEȘTE ȘI Autoritățile pregătesc cardul de sănătate virtual, pentru a mai reduce din costuri. Când ar urma să fie gata și cum va funcționa

Acum legea stabilește că deținătorii câinilor de rasă comună sau metișilor fătați după data de 1 ianuarie 2015 au obligația să sterilizeze puii astfel: a) femelele la vârsta de 4-6 lunib) masculii la vârsta de 6-8 luni.

Și în acest caz proiectul prevede majorarea vârstei astfel:

a) femelele la vârsta de 6-9 luni;

b) masculii la vârsta de 9-12 luni

Autoritățile au solicitat Facultăților de Medicină Veterinară din București și Cluj-Napoca o serie de date științifice referitoare la vârsta minimă recomandată pentru sterilizare și riscurile aferente în cazul practicării acestor manopere la vârste foarte mici.

”Ținând cont de răspunsurile recepționate de la cele două unități de învățământ, au fost prevăzute vârstele minime la care pot fi sterilizați câinii fără a exista riscuri asupra sănătății acestora”, se arată în actul normativ propus..

FOTO&DOCUMENT Sindromul dedublării revine la Palatul Victoria: Ciolacu a votat, ca deputat, proiectul de taxare a mașinilor în marile orașe, dar ca premier se opune normelor de aplicare CITEȘTE ȘI FOTO&DOCUMENT Sindromul dedublării revine la Palatul Victoria: Ciolacu a votat, ca deputat, proiectul de taxare a mașinilor în marile orașe, dar ca premier se opune normelor de aplicare

Proiectul introduce și noi prevederi privind creșterea câinilor în scopul comercializării, având drept scop ”reducerea comerţului ilegal cu câini”.

Astfel, persoanele fizice și/sau juridice care cresc/întrețin câini în vederea comercializării sau în scopul obținerii unor beneficii de ordin financiar, pot desfășura aceste activități numai în cazul în care sunt înregistrate sanitar-veterinar ca unități de tip canisă.

Comercializarea câinilor prin intermediul unor site-uri web de vânzări în mediul online sau prin alte rețele/platforme online este permisă numai în cazul în care aceștia provin din unități înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar.

Nerespectarea dispozițiilor de mai sus va constitui contravenție și se va sancționa cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei.

Mașinile electrice au succes într-un loc surprinzător CITEȘTE ȘI Mașinile electrice au succes într-un loc surprinzător

Printre alte modificări, proiectul mai stabilește că asociațiile și fundațiile de profil pot prelua din adăposturile publice un număr maxim de 50 de câini lunar, față de doar 20 în prezent.

De asemenea, accesul publicului în adăposturile publice va fi permis cel puţin 4 ore zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 18.00, și nu fără limită în acest interval.

Proiectul mai prevede și că azul operatorilor privați cărora le-au fost încredințate/delegate/concesionate serviciile de gestionare a câinilor fără stăpân limite de competență teritorială, acestea pot acționa pe raza județului unde se află adăpostul, precum și în județele limitrofe, pe distanțe care nu depășesc 65 de kilometri față de adăpost.

Autoritățile arată că au existat mai multe situații în care operatorii privați, asociații și fundații, au capturat și au transportat câini fără stăpân provenți din localități aflate la distanțe care uneori au depășit 400 de kilometri față de locația adăpostului.

”Or, asemenea situații contravin chiar unuia dintre principalele scopuri ale prezentelor norme metodologice, care vizează facilitarea recuperării câinilor pierduţi. În aceste cazuri, șansele de adopție ale unui animal, în primul rând de către membrii comunității de unde a fost capturat, scad considerabil, iar în cazul revendicării, implică cheltuieli majore din partea proprietarilor”, arată sursa citată.

Pentru a intra în vigoare, noile norme trebuie adoptate de către Guvern.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
câini
suprafață
minimă
vârstă
sterilizare
creștere
proprietari
canină
comercializare
vânzare
proiect