Președintele Iohannis a declarat că darea în judecată a Austriei, la o instanță internațională, pentru votul împotriva aderării României la Schengen, este ”o chestiune juridică foarte complicată” și nu au fost găsiți doi juriști care să aibă aceeași opinie pe subiect. Pe de altă parte, deși a admis că spațiul Schengen nu mai funcționează, din cauza controalelor introduse de mai multe state, Iohannis a spus că România va continua demersurile diplomatice de aderare.
”Este o chestiune juridică foarte complicată. Nu am găsit doi juriști care să aibă aceeași opinie legat de această chestiune și cred că până când nu ne lămurim între noi, nu e bine să avansăm public anumite chestiuni”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat dacă România mai ia în considerare acționarea în justiție internațională a Austriei, în cazul în care se va folosi din nou de veto.
”Categoric, da”, a răspuns Ciolacu atunci când a fost întrebat de reporter dacă România se va adresa Curții Europene de Justiției în cazul în care Austria își păstrează veto-ul.
Este de remarcat că și în decembrie 2022 președintele Klaus Iohannis a respins categoric posibilitatea ca România să dea Austria în judecată: ”Acum, la cald și la emoție, tot felul de analiști vin cu tot felul de soluții. Dar pot să vă spun că România nu va ataca această chestiune la Curtea Europeană de Justiție”, a spus Iohannis în 14 decembrie 2022.
Acum, șeful statului spune că vor fi continuate demersurile diplomatice, deși scopul spațiului Schengen, așa cum a fost conceput, este în discuție în prezent.
”Asta cu forțările nu prea ține în relațiile din interiorul Uniunii Europene, dar, sigur, este puțin deprimant că de la Viena să auzi ca și cum acolo placa s-ar fi stricat puțin, tot același text, în condițiile în care România performează foarte bine în oprirea migranților ilegali. Noi continuăm. Eu continui pe linia diplomatică începută împreună cu toată echipa mea. Și Guvernul face tot ce poate. Însă devine din ce în ce mai ciudat acest dialog, în condițiile în care Austria de fiecare dată spune clar că n-are nimic împotriva României sau a Bulgariei, dar se opune extinderii spațiului Schengen, în condițiile în care exact în aceeași ședință a aprobat aderarea Croației. Deci argumentele sunt cel puțin străvezii. Și, în aceste condiții, noi continuăm. Noi continuăm toate discuțiile. Știm foarte bine că noi îndeplinim absolut toate criteriile Schengen, dar, pe de altă parte, și trebuie să spun, fiindcă cineva trebuie să o spună, realitatea este că spațiul Schengen nu mai funcționează. Nu mai funcționează și aproape că nu mai există spațiul Schengen, fiindcă, din cauza migrației, care este destul de importantă, foarte multe state și-au închis granițele. Chiar în zona noastră, în Estul Uniunii, știți foarte bine că au apărut succesiv mai multe închideri de granițe. Cineva ar putea să constate că noi vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcționează. Este o întrebare care trebuie să ne-o punem și discuția pe Schengen este mai veche. Faptul că Schengen are probleme se știe. Se știe demult și, pe de o parte, există dorința de a moderniza acordul Schengen, pe de altă parte, există unii care se opun la orice, inclusiv la extindere”, a declarat Iohannis.