Rusia și SUA au ales diplomația hocheiului ca modalitate de a-și dezgheța relațiile bilaterale

Perspective   
Rusia și SUA au ales diplomația hocheiului ca modalitate de a-și dezgheța relațiile bilaterale

Sportul a fost un instrument al păcii de-a lungul istoriei, iar în prezent Rusia și SUA au ales hocheiul ca modalitate de a-și dezgheța relațiile bilaterale și, printre altele, eventual de a pune capăt războiului din Ucraina, comentează  EFE.

Președintele american Donald Trump a susținut ideea omologului său rus Vladimir Putin de a organiza un meci între cei mai buni jucători ruși și americani care concurează în ligile de hochei pe gheață din Statele Unite și Canada (NHL) și Rusia (KHL).

DOCUMENT Taparo, unul dintre cei mai mari producători de mobilă din Maramureș, intrat în insolvență: Activitate oprită, majoritatea clienților s-au retras CITEȘTE ȘI DOCUMENT Taparo, unul dintre cei mai mari producători de mobilă din Maramureș, intrat în insolvență: Activitate oprită, majoritatea clienților s-au retras
Urmărește-ne și pe Google News

Rușii, care au amintiri plăcute despre meciurile demonstrative istorice jucate împotriva Canadei în plin Război Rece (1972), au propus deja orașul natal al președintelui Putin, Sankt Petersburg, ca loc de desfășurare a unui astfel de meci, scrie Agerpres.

Putin, un mare fan al judo-ului încă din copilărie, a învățat să patineze pe gheață când era deja șeful Kremlinului. De atunci, a patinat în mod regulat și chiar a participat la meciuri de hochei cu legende ale acestui sport și alți înalți oficiali.

Televiziunea rusă transmite în fiecare an imagini cu șeful statului care marchează mai multe goluri în meciuri caritabile organizate în stațiunea Soci, nu fără complicitatea echipei rivale.

Între timp, de partea cealaltă a oceanului, președintele american Donald Trump a încercat în 1999 să cumpere o echipă de hochei, Florida Panthers, dar negocierile nu au fost finalizate, potrivit presei americane.

Legenda hocheiului sovietic și american Viacheslav Fetisov, care a jucat la Detroit și New Jersey, i-a recomandat președintelui Trump să învețe să joace așa cum a făcut-o colegul său de la Kremlin, când era deja trecut de 50 de ani.

Deocamdată, actualul lider de la Casa Albă îl cunoaște personal și îl susține pe marele star al hocheiului rusesc Aleksandr Ovecikin, care joacă pentru echipa Washington Capitals. Așadar, cea mai bună carte de vizită a diplomației hocheiului este Ovi, așa cum este cunoscut de susținătorii săi din SUA.

În vârstă de 39 de ani, Ovi a depășit recordul istoric deținut din 1999 de canadianul Wayne Gretzky, prieten al lui Trump.

Rusul, care joacă anul acesta al 20-lea sezon în NHL, la fel de multe câte a jucat canadianul de-a lungul carierei sale de succes, este ambasadorul perfect între Kremlin și Casa Albă.

Evenimente
VIDEO Profit.ro TV - Ramona Rusu, ARB: Indiferent de tipologiile de fraudă, dacă aplicăm metodele de prevenție, care sunt destul de accesibile fiecăruia dintre noi, avem mari șanse de a nu deveni victime. Banca nu îți va solicita niciodată aceste date CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Ramona Rusu, ARB: Indiferent de tipologiile de fraudă, dacă aplicăm metodele de prevenție, care sunt destul de accesibile fiecăruia dintre noi, avem mari șanse de a nu deveni victime. Banca nu îți va solicita niciodată aceste date

În primele luni ale războiului din Ucraina, Aleksandr Ovecikin a fost criticat pentru că și-a păstrat fotografia cu Putin pe rețelele de socializare, dar este foarte apreciat de fanii americani de hochei și se întâmplă că este prieten atât cu Trump, cât și cu Putin.

Este adevărat că NHL, care a suspendat memorandumul cu colegii săi ruși din KHL după începerea războiului din Ucraina, nu și-a dat încă aprobarea pentru un astfel de meci. Însă nu poate fi vorba deocamdată de un meci demonstrativ între echipele Rusiei și SUA, deoarece rușii sunt sancționați cel puțin până în 2026. Va trebui să fie un meci între vedete din cele două ligi, precizează EFE.

Diplomația hocheiului are un precedent. Într-o încercare de a crea un decalaj între Uniunea Sovietică și China lui Mao după un conflict de frontieră, administrația americană a președintelui Richard Nixon a devenit pasionată de ping-pong. Drept urmare, Nixon a devenit, în 1972, primul președinte american care a vizitat Republica Populară Chineză, un eșec diplomatic major pentru Kremlin.

Americanii și chinezii au disputat meciuri de tenis de masă pe teritoriul ambelor țări, meciuri în care asiaticii au jucat moderat pentru a nu-i umili pe reprezentanții țării pe care, anterior, Beijingul o considera un dușman înverșunat.

Legenda spune că invitația Beijingului, transpusă cinematografic în filmul 'Forrest Gump' cu Tom Hanks în rolul principal, a fost, de fapt, rezultatul unei coincidențe. Americanul Glenn Cowan a pierdut autobuzul echipei americane în timpul Cupei Mondiale din 1971 din Japonia. În mod surprinzător, autobuzul chinezilor i-a venit în ajutor și l-a luat la bord, unde se afla marele campion al vremii, Zhuang Zedong. Fotografia cu cei doi jucători coborând din autobuz a făcut înconjurul lumii și a deschis calea diplomației ping-pong-ului.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
sua
hochei