Depozitarul Național pentru Decontări (DND) din Rusia a plătit vineri cu succes cupoane în valută pentru două emisiuni de euroobligațiuni, a declarat, pentru Reuters, un reprezentant al instituției, o mișcare care ar putea însemna că Rusia a evitat din nou un default al datoriilor.
Rusia se află în pragul unui tip unic de criză a datoriilor, despre care investitorii spun că ar fi pentru prima dată când o economie de piață emergentă majoră este împinsă într-un default al obligațiunilor de geopolitică, mai degrabă decât de lipsa banilor, relatează News.ro.
Depozitarul Național pentru Decontări a declarat că a plătit cupoane în valută pentru euroobligațiunile cu termen în 2026 și 2036, ambele fiind scadente pe 27 mai.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Rusia s-a grăbit vinerea trecută să facă în avans două plăți pentru datoria sa internațională, în cea mai recentă încercare de a evita un default, cu doar câteva zile înainte ca SUA să decidă să nu prelungească o derogare cheie care îi permitea ca tranzacțiile de plăți de euroobligațiuni rusești să aibă loc în valută.
Rusia s-a confruntat cu perspectiva unui default suveran de când capitalele occidentale au impus sancțiuni ample ca urmare a deciziei sale de a trimite zeci de mii de soldați în Ucraina pe 24 februarie.
Țara a fost aproape izolată de sistemul financiar global și aproximativ jumătate din rezervele sale de 640 de miliarde de dolari din străinătate au fost înghețate.
Însă oficialii ruși au spus că țara are suficienți bani pentru a-și achita datoria și că ceea ce alte țări ar putea considera o neplată ar fi un eveniment tehnic și orchestrat.
Ministrul de Finanțe Anton Siluanov a declarat săptămâna aceasta că Rusia va continua să-și plătească euroobligațiunile în ruble, dacă nu va putea plăti în valută străină, și își va apăra rolul de împrumutat de încredere prin toate mijloacele posibile.
CITEȘTE ȘI Femeie de afaceri, condamnată definitiv la 3 ani închisoare pentru o mită de 1 milion de euro în legătură cu atribuirea unor licențe MicrosoftSiluanov a spus că nu ar avea niciun impact asupra economiei dacă Statele Unite ar declara că Rusia se află într-un default tehnic al euroobligațiunilor sale.
Dar analiștii sunt mai sceptici cu privire la impactul unei posibile consecințe asupra economiei ruse pe termen lung, deoarece deficitul Rusiei ar putea crește foarte puternic din cauza invadării Ucrainei, a declarat Takahide Kiuchi, economist la Institutul de Cercetare Nomura.
"Economia rusă nu poate rezista fără finanțare sau bani din străinătate. Deci, în acest sens, lipsa accesului la piața globală ar putea reduce potențialul de creștere al economiei ruse pe termen lung", a spus Kiuchi.