România și Portugalia sunt cele două țări care exercită cele mai multe presiuni pentru o prelungire dincolo de anul 2026 a RepowerEU, scrie publicația greacă Imerisia, citată de Rador.
Cererile României și Portugaliei sunt susținute de Spania și alte țări din estul Europei, a declarat pentru Imerisia o sursă care cunoaște bine aceste discuții. De menționat că Spania preia președinția UE în a doua jumătate a anului 2023.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
UE va amâna însă acordarea unei prelungiri cât mai mult posibil, pentru a face presiuni asupra țărilor să își implementeze planurile în măsură cât mai mare, potrivit unei surse a Comisiei Europene.
O negociere serioasă pe această temă ar urma să înceapă în 2024 și probabil să se încheie în 2025, când va fi clar dacă implementarea va fi imposibilă pe baza programului inițial, a mai spus pentru Imerisia sursa citată, care arată că întârzierile în implementarea Fondului de Redresare generează presiuni pentru prelungirea finanțărilor.
Potrivit unei analize Reuters, care citează oficiali din patru țări UE, întârzierea este pusă pe seama creșterii prețurilor la materiile prime și a problemelor din lanțurile de aprovizionare.
CITEȘTE ȘI Vatmanii și controlorii din Timișoara iau lecții de engleză, în așteptarea turiștilor care vor vizita Capitala Culturală EuropeanăÎntârzierea implementării celui mai mare pachet de ajutor din istoria UE, în valoare de 724 de miliarde de euro, se poate observa din faptul că procentul proiectelor care au fost angajate până în prezent se ridică la 20%, în timp ce conform regulamentului Fondului de Redresare, ar fi trebuit să ajungă la 70% până la sfârșitul anului 2022, iar restul de 30% să fie angajat în 2023.
Cea mai dificilă problemă, însă, va fi asigurarea unanimității celor 27 de țări UE cu privire la extinderea finanțării după 2026, deoarece ar necesita aprobarea tuturor parlamentelor, adică și al Poloniei și al Ungariei, care sunt în conflict cu Comisia Europeană și vor încerca probabil să-și ofere sprijinul în schimbul unor concesii din partea Bruxelles-ului.
O prelungire a perioadei de implementare va fi o „problemă majoră” – ar trebui redeschisă dezbaterea privind resursele proprii ale UE, pentru care este nevoie de unanimitate, ceea ce este aproape de neconceput”, a spus un reprezentant al Ministerului pentru Afaceri Europene din Cehia.
Portugalia a atras 1,4 miliarde de euro sau 8,5% din totalul resurselor disponibile din Fondul de Redresare pentru cei responsabili de implementarea proiectelor până la sfârșitul anului 2022. Un reprezentant al Ministerului Președinției din Portugalia, Mariana Vieira da Silva, a menționat că discuțiile cu Comisia Europeană pentru reevaluarea obiectivelor vor începe luna aceasta și vor include o „evaluare a perioadei de implementare”, adăugând că Portugalia analizează ce proiecte au fost cele mai afectate de „contextul macroeconomic actual”.
Italia se așteaptă ca discuțiile cu privire la revizuirea unor părți ale planului său de redresare să fie finalizate până în februarie, dar încă nu a cerut prelungirea termenului limită dincolo de 2026, a declarat o sursă guvernamentală italiană.
Roma vrea ca Bruxelles-ul să țină cont de impactul negativ al costului astronomic al materiilor prime asupra proiectelor publice, a adăugat aceeași sursă.