României i-a fost pus la dispoziție în mod gratuit un teren în Campusul Universitar Internațional din Paris, în vederea construcției unei Case a României, care să găzduiască studenți, artiști, profesori sau cercetători veniți la studii în Franța. Deși în bugetul din 2018 alocase fonduri pentru proiect, autoritățile de la București nu au făcut între timp nimic, așa că România a pierdut terenul, iar acum încearcă din nou să obțină o suprafață în campus.
De ce este important: Campusul Universitar Internațional din Paris, înființat în 1925, găzduiește anual peste 12.000 de studenți, cercetători, profesori și artiști reprezentând peste 140 de naționalități. Nu mai mai puțin de 25 de țări - printre care SUA, Germania, Marea Britanie, Spania, Grecia, Elveția, India, Japonia - au case naționale în campus, pentru a găzdui în principal studenții proprii. Campusul de află la 6 minute de Sorbona cu transportul public.
Potrivit unor documente oficiale analizate de Profit.ro, discuțiile cu privire la Casa României în Campusul Universitar Internațional din Paris au fost inițiate în urmă cu câțiva ani și s-au concretizat cu o ofertă din partea părții franceze, ignorată însă de partea română.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În vederea constrcuției unei astfel de case naționale, statul francez pune la dispoziție terenul, cu titlu gratuit, iar țării respective îi revine sarcina construirii imobilului. Pe o parcelă de circa 1.900 metri pătrați, construcții existente au în campus aproximativ 200 de camere de cazare, locuința directorului Casei și spații comune (sală de spectacole, cantină, bibliotecă).
Costul imobilului se ridică la 22-25 milioane de euro.
Într-o primă etapă, țara respectivă adresează părții franceze (Fundația Campusului și Rectoratul Paris) o scrisoare de intenție, urmată de semnarea unei convenții, prin care se angajează să ducă proiectul la bun sfârșit. Perioada estimată până la inaugurarea Casei este de 4 ani.
Casa are statut de fundație franceză de utilitate publică și este condusă de un consiliu de administrație, prezidat de ambasadorul țării respective. Din consiliu fac parte reprezentanți ai ministerelor implicate (Educație, Finanțe), ai Campusului, ai Rectoratului și personalități franceze specializate în istoria, cultura țării respective.
Odată construită, Casa este ”donată” Rectoratului Paris, proprietar al întregului patrimoniu al Campusului, care se obligă să primească studenți din țara respectivă. Cel puțin 30% din studenții cazați trebuie să fie străini.
Fundația angajează personal și percepe locatarilor Casei chirie de aproximativ 570 euro/lună. Pot fi construite camere de una sau două persoane, respectiv studiouri pentru familii. Durata cazării în casă este de 3 ani, cu derogare dacă studentul se află în perioada scrierii tezei. De regulă, sunt admiși studenți la masterat sau anul 3 de licență, doctoranzi, cercetători.
CITEȘTE ȘI La ce s-au mai ”gândit” aleșii: Să noteze localitățile, în funcție de dotările sportive, cu roșu, galben sau verdePotrivit documentelor citate, în februarie 2018, fostul director general al Fundației Campusului Universitar Internațional din Paris, Carine Camby, a comunicat Ambasadei României la Paris intenția de a pune la dispoziția României, cu titlu gratuit, o parcelă de 1.900 metri pătrați.
Mai mult, în bugetul Institutului Cultural Român pentru anul 2018 a fost inclusă suma de 35 milioane lei pentru elaborarea documentației tehnico-economice în vederea construcției imobilului Casa Românească (La Maison de Roumanie), în cadrul Campusului Universitar Internațional din Paris.
În pofida ofertei părții franceze și sumelor alocate de la buget, ”întrucât nu au fost demarate lucrările pentru realizarea construcției Casei României în cadrul Campusului Universitar din Paris, parcela de teren a devenit indisponibilă”, arată unul documentele oficiale.
CITEȘTE ȘI Decizie - Codul Muncii, schimbat. Salariații vor avea mai multe zile libere anul acesta. Schimbări și pentru profesori și eleviÎn aceste condiții, conform surselor citate, Ambasada României la Paris ”a reluat tatonările” pe lângă noul director general al Fundației Naționale ”Campusul Universitar Internațional din Paris”, Laurence Marion.
”Cu acest prilej, domnul Laurence Marion a dat asigurări că poate fi identificat un alt teren disponibil, însă având în vedere numărul mare de solicitări, este important ca autoritățile române să anunțe, fără întârziere, intenția de construire a Casei”, susține o adresă ministerială.
Potrivit acelorași surse, însă, autoritățile române nu au transmis părții franceze până acum o astfel de intenție, cu toate că proiectul ”este indiscutabil de interes”.
Autoritățile de la București susțin că legislația existentă nu oferă baza juridică necesară pentru concretizarea proiectului, astfel că ar trebui demarate consultări interministeriale ”pentru a identifica atât posibilități de modificare a cadrului legislativ, cât și de identificare a surselor de finanțare”.