Revenire în formă de W? Traficul din Europa și SUA este în scădere, cel mai mult în Franța și Spania, statele cu cele mai dezamăgitoare evoluții ale PIB-ului

Revenire în formă de W? Traficul din Europa și SUA este în scădere, cel mai mult în Franța și Spania, statele cu cele mai dezamăgitoare evoluții ale PIB-ului
scris 9 aug 2020

Revenirea economică globală pare a fi luat o pauză după ce traficul în principalele capitale europene, dar și cel din Statele Unite, s-a diminuat considerabil ca urmare a numărului de cazuri de Coronavirus și a măsurilor adoptate de guvernanți pentru a combate acest trend.

În Statele Unite, cererea de combustibili s-a redus cu 6% față de nivelul din urmă cu două săptămâni, la 17,9 milioane barili pe zi, sugerând o încetinire a activității economice, susține Financial Times.

Urmărește-ne și pe Google News

Tendința din Europa este una similară. Potrivit Platts, traficul din principalele 5 capitale europene (Berlin, Londra, Paris, Roma și Madrid) de săptămâna trecută s-a redus cu 2% față de cel înregistrat în săptămâna precedentă, coborând la nivelul celui înregistrat la mijlocul lunii iunie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Și mai îngrijorător este faptul că datele TomTom, citate de Platts, arată o micșorare a nivelului traficului cu 38% față de perioada similară a anului trecut.

Cele mai afectate capitale sunt Parisul și Madridul, care au revenit la nivelurile de congestie de la sfârșitul lunii mai, respectiv, de la jumătatea lunii iunie.

Coincidență sau nu, Franța și Spania sunt, alături de Portugalia, cele mai lovite state de măsurile anti-Coronavirus adoptate, cu o scădere a PIB-ului pe trimestrul al doilea (comparativ cu primul trimestru) de 13,8%, respectiv 18,5%.

EXCLUSIV Instanțele au început să anuleze amenzile militare din starea de urgență. Statul trebuie să restituie banii încasați CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Instanțele au început să anuleze amenzile militare din starea de urgență. Statul trebuie să restituie banii încasați

Raportată la cea din trimestrul similar al anului trecut, scăderea economică a celor două state este și mai dramatică, de 19%, respectiv 22,1% din PIB.

Italia nu se află nici ea departe, PIB-ul său micșorându-se cu 12,4% în trimestrul al doilea raportat la primele trei luni ale anului, și cu 17,3% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Germania a înregistrat o scădere de 10,1% comparativ cu primul trimestru al acestui an, și una de 11,7% raportată la cea trimestrul al doilea al anului trecut.

Mobilitatea economică în primele cinci economii ale Europei se situa la finalul lunii iulie, potrivit celor mai recente date Google, cu 21% sub nivelul anterior crize.

"Ne așteptăm ca ritmul recuperării să încetinească după sezonul de vară, caracterizat de o circulație mai intensă, în special în America de Nord și Europa", susține S&P Global Platts Analytics.

Vânzările de combustibil au fost printre cele mai afectate afaceri de carantinarea economiilor și populației, Platts estimând că cererea de benzină și motorină se va reduce în acest an cu 2,7 milioane barili/zi sau 10%, respectiv, cu 1,7 milioane barili/zi sau 6%.

Platts Analytics anticipează o scădere a cererii globale de petrol cu 8,2 milioane barili/zi în 2020, 1,5 milioane de barili/zi reprezentând contribuția Europei la această reducere.

viewscnt
Afla mai multe despre
trafic
pib
paris
madrid
sua