Puterea vrea să mai înființeze o structură, cu personal salarizat la nivel parlamentar

Puterea vrea să mai înființeze o structură, cu personal salarizat la nivel parlamentar
scris 5 mai 2023

Reprezentanții puterii vor să înființeze, în subordinea Parlamentului, o nouă instituție, numită Departamentul pentru Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, al cărui președinte, cu rang de secretar de stat, ar urma să fie numit chiar de Parlament, iar angajații instituției ar urma să fie salarizați și să beneficieze de sporuri identice cu cele ale personalului din aparatul celor două Camere ale Parlamentului. 

Inițiatorii proiectului arată că ultima evaluare a Comisiei Europene cu privire la gradul de îndeplinire a acquis-ului comunitar de către Republica Moldova relevă mari întârzieri în unele domenii cheie pentru continuarea și finalizarea procesului de aderare.

Urmărește-ne și pe Google News

”Este cert faptul că, în acest context, autoritățile de la Chișinău nu vor înregistra progrese semnificative fără sprijinul și experiența autorităților de la București, dobândită în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Astfel, pentru a susține procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană, propunem înființarea, pe un termen limitat de durata negocierilor de aderare, a Departamentului pentru Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, instituție administrativă autonomă cu personalitate juridică, în subordinea Parlamentului României”, arată autorii proiectului, parlamentari ai actualei puteri.

Departamentul va fi condus de un președinte, cu rang de secretar de stat și mandat de 4 ani, care poate fi reînnoit o singură dată.

Președintele va fi numit și revocat prin hotărâre adoptată în ședință comună a Senatului și Camerei Deputaților, la propunerea grupurilor parlamentare, dintre personalitățile cu pregătire și experiență în domeniul juridic sau administrativ

Sancțiune adoptată în primă etapă: Dizolvarea forțată a firmelor care își pierd capitalul majoritar de stat și nu își schimbă numele CITEȘTE ȘI Sancțiune adoptată în primă etapă: Dizolvarea forțată a firmelor care își pierd capitalul majoritar de stat și nu își schimbă numele

Așa cum președintele instituției va fi numit de Parlament, numărul de posturi, statutul personalului, atribuțiile acestuia și structura organizatorică vor fi stabilite prin hotărâre a birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului.

Salarizarea personalului din aparatul de specialitate al Departamentului penfru Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană se va face la nivelul prevăzut de lege pentru personalul din aparatul celor două Camere ale Parlamentului.

”Întreg personalul beneficiază de sporuri sau alte adaosuri salariale stabilite potrivit legii, calculate la salariul de bază lunar brut sau la indemnizația de încadrare corespunzătoare funcției în care sunt încadrați”, arată proiectul.

Conform acestuia, posturile de execuție și de conducere din cadrul aparatului de specialitate ”se ocupă prin concurs, examen, numire sau modificarea raporturilor de serviciu ori de muncă”.

Totodată, Departamentul poate angaja experți externi, specialiști în domeniul integrării europene, pentru o perioadă de cel mult 6 luni, iar indemnizațiile brute ale acestor experți vor putea ajunge la indemnizația președintelui Departamentului.

Obligația de a răspunde clienților la telefon în cel mult 5 minute prin operator uman, avizată și extinsă la bănci, IT&C, transporturi și autorități publice CITEȘTE ȘI Obligația de a răspunde clienților la telefon în cel mult 5 minute prin operator uman, avizată și extinsă la bănci, IT&C, transporturi și autorități publice

Teoretic, pe lângă elaborarea propriului buget, Departamentul pentru Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană va avea următoarele atribuții:

a) acordă asistență tehnică, Ia cererea autorităților publice din Republica Moldova, în procesul de negociere și în procesul de adoptare a aquis-ului comunitar;

b) monitorizează, la cererea autorităților publice dig Republica Moldova, stadiul de realizare a capitolelor de negociere;

c) furnizează, la cererea autorităților publice din Republica Moldova, expertiză de specialitate;

d) elaborează studii, monitorizări și alte documente, Ia solicitarea autorităților publice din Republica Moldova.

În fapt însă, după cum prevede și proiectul și așa cum spun explicit inițiatorii: ”În îndeplinirea atribuțiilor sale, Departamentul pentru Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană va colabora cu ministerele din Guvernul României și va oferi, la cerere, expertiză de specialitate autorităților din Republica Moldova”.

”În îndeplinirea atribuțiilor sale, Departamentul pentru Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană solicită din arhiva ministerelor Guvernului României documente cu privire Ia capitolele de negociere a României la Uniunea Europeană și adoptarea aquis-ului comunitar”, prevede și proiectul legislativ.

Cu alte cuvinte, noua instituție va cere ministerelor documente de specialitate, pe care le va trimite apoi în Republica Moldova.

”Cheltuielile prilejuite de copierea și transmiterea documentelor se acoperă de către Departamentul pentru Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, din venituri proprii”, prevede explicit în acest sens proiectul, care se referă în cea mai mare parte la personalul noii instituții.

Nouă sancțiune avizată în Codul Penal: Închisoare de până la 3 ani pentru difuzarea fără consimțământ a imaginii intime a unei persoane, nude sau făcând sex CITEȘTE ȘI Nouă sancțiune avizată în Codul Penal: Închisoare de până la 3 ani pentru difuzarea fără consimțământ a imaginii intime a unei persoane, nude sau făcând sex

Departamentul pentru Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană ar urma să își înceteze activitatea în termen de 30 de zile de la momentul încheierii negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
parlament
înființa
republica moldova
departament
aderare
ue
instituție
sinecură
personal
salarizare
expertiză
proiect