Puciul din Guineea a perturbat piețele minereului de fier și bauxitei, provocând incertitudini economice

Puciul din Guineea a perturbat piețele minereului de fier și bauxitei, provocând incertitudini economice
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 sep 2021

Puciul din Guineea, efectuat de o juntă militară, în care președintele Alpha Conde a fost reținut, a perturbat piețele minereului de fier și bauxitei, provocând incertitudini economice, transmite Reuters.

Lovitura de stat, efectuată de o unitate de forțe speciale de elită, condusă de colonelul Mamady Doumbouya, în vârstă de 41 de ani, este cea mai recentă dintr-o serie de astfel de acțiuni care au avut loc în regiune în ultimul an, între care în Mali și Ciad, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Fapte bune făcute de Profi CITEȘTE ȘI Fapte bune făcute de Profi

Doumbouya a susținut că armata a fost forțată să acționeze pe fondul corupției, a abuzurilor drepturilor omului și a gestionării necorespunzătoare a economiei sub regimul președintelui Conde, dar acțiunea a fost condamnată de ONU, Uniunea Africană și organismul regional CEDEAO.

Unitatea de elită a permis reluarea traficului prin punctele de control din capitala Conakry, a interzis oficialilor guvernamentali să călătorească în străinătate și a ridicat o interdicție de circulație în zonele miniere.

Mai mult decât atât însă, puciul a pus în pericol exploatarea mineralelor, care sunt cruciale pentru economia țării și pentru lanțurile de aprovizionare globale, potrivit experților.

Regiunea Gama Simandou, de 110 kilometri, găzduiește unul dintre cele mai mari zăcăminte de minereu de fier neexploatate din lume, care conține peste 8,6 miliarde de tone de minereu cu un conținut mediu de fier de 65%, potrivit Institutului Național de Statistică al țării.

Simandou este situată în interiorul sud-estic îndepărtat al țării, la o distanță mare de Conakry și de coasta de vest, care trebuie atinsă pentru a accesa piața globală a minereului de fier pe mare.

”Necesarul de infrastructură al proiectului este, prin urmare, masiv ca dimensiune, complexitate și cost, mai mare decât toate măsurile pentru exporturile de bauxită care a fost stabilite în țară în ultimii ani”, a declarat Andrew Gadd, analist senior în siderurgie la CRU Group.

”Riscul geopolitic este unul dintre numeroasele obstacole care împiedică dezvoltarea Simandou și puciul militar care se desfășoară acum în țară marchează o deteriorare semnificativă a perspectivelor de dezvoltare cu succes a depozitului.”

Proiectul Simandou a fost oarecum stagnant de la descoperirea sa în anii 1990, ca urmare a incertitudinii politice, a disputelor privind drepturile miniere și a preocupărilor legate de costuri.

Proiectul ar necesita o infrastructură masivă de cale ferată și portuară într-o țară care ocupă locul 160 din 186 de țări la PIB pe cap de locuitor, potrivit FMI.

ULTIMA ORĂ Anunț INSP - Au fost întrunite criteriile de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Anunț INSP - Au fost întrunite criteriile de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta

Investitorii au fost reticenți, pe fondul riscului continuu ca prețurile materialelor să scădă.

Proiectul nu a fost încă supus unui studiu de fezabilitate.

Guineea are cele mai mari rezerve de bauxită din lume, fiind principala sursă de aluminiu din lume.

Prețurile aluminiului au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, la London Metal Exchange, pe fondul temerilor de întrerupere a aprovizionării globale.

”Pentru sectorul minier în plină expansiune al țării, situația nu ar fi putut veni într-un moment mai rău.

Minerii nu pot decât să aștepte mai multă claritate din partea autorităților de tranziție, dar renegocierea contractelor sau chiar exproprierea nu pot fi ignorate ”, a declarat analistul  Eric Humphery-Smith, la compania de informații referitoare la riscuri, Verisk Maplecroft.

”Rezultatul va fi o întrerupere majoră a aprovizionării pentru piața globală a bauxitei, deoarece operațiunile vor rămâne probabil închise în zilele următoare și, eventual, săptămâni.”

Kremlinul a declarat marți că speră că lovitura de stat nu va afecta interesele comerciale rusești în Guineea, potrivit Reuters.

Gigantul rus al aluminiului Rusal a promis că va menține cele trei mine de bauxită și o rafinărie de alumină din țară, în ciuda răsturnării politice. Â

Lovitura de stat a pus capăt aproape unui deceniu de stabilitate politică în Guineea.

viewscnt
Afla mai multe despre
puci
guineea
bauxita