Camera Deputaților a adoptat, marți, cu 187 de voturi „pentru, 79 de voturi „împotrivă” și 6 abțineri, proiectul de Lege pentru modificarea art.301 și art.308 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, prin care se desființează noțiunea de conflict de interese pentru funcționarii publici, aceasta fiind înlocuită cu sintagma "folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”.
Potrivit expunerii de motive, "se impune amendarea dispozițiilor art. 301 și 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal cu modificările și completările ulterioare, după cum urmează: modificarea titlului art. 301 prin înlocuirea sintamei «conflictul de interese» cu sintagma «folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane»".
Totodată, deputații juriști au decis retragerea amendamentului lui Marton Arpad, care introducea noțiunea de „prejudiciu de interes public”, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Amendamentul lui Marton Arpad avea următorul cuprins: „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv pricinuind prin asta un prejudiciu de interes public, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică pe o perioadă de 3 ani”.
Marton Arpad a declarat, în cadrul ședinței Comisiei juridice, că renunță la acest amendament deoarece „nimeni nu a înțeles nimic”.
„Eu renunț la acest amendament (...) pentru că se pare că nu a înțeles nimeni nimic deși eu am găsit și în dicționarul explicativ juridic, am găsit și în doctrină și ce înseamnă prejudiciu și interesul public și ce ar însemna prejudiciul interesului public. Eu înțeleg grija unora de a nu prejudicia interesul public prin astfel de formulări. Dar de aici până la a enunța cum că această sintagmă a fost introdusă aici pentru a se putea angaja rudele la cabinetele parlamentare este o cale lungă”, a afirmat Marton Arpad.
Președintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a afirmat, la rândul său, că deputatul UDMR a renunțat la acest amendament ca să nu existe o stare de incertitudine, fiind astfel „case closed”.
La remarca presei care i-a atras atenția că în urmă cu câteva săptămâni afirmase că rudele pot fi angajate la cabinetele parlamentare, președintele Comisiei juridice a susținut că presa a înțeles greșit.
„Ați înțeles greșit. Am vorbit despre un caz ipotetic, nu m-am referit la cabinetele parlamentare. Chiar am precizat atunci că nu poți să-ți angajezi nicio rudă pentru că este interdicție prin statut”, a completat Eugen Nicolicea.
Camera Deputaților este for decizional în această speță.