Alum SA, cel mai mare producător de alumină calcinată din România, care face parte din grupul Alro, a anunțat că pregătește investiții în dezvoltarea de produse noi, în eficiență energetică și în siguranța și continuitatea proceselor tehnologice, în condițiile în care și-a redus emisiile de dioxid de carbon cu 57% în zece ani.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
”Alum a avut un program complex de investiții pentru protecția mediului, care a vizat depozitarea în condiții de siguranță a slamului roșu rezultat în procesul tehnologic de prelucrare a bauxitei, a redus emisiile de dioxid de carbon și de pulberi, dar a si înlocuit echipamentele care foloseau păcură, cu cele care foloseau gaze naturale”, arată un comunicat al companiei.
Astfel, consumul de gaze naturale a scăzut cu aproximativ 27% din 2010, până în 2016, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Mai mult, emisiile de dioxid de carbon s-au redus cu 56,86% în ultimii zece ani, mai arată datele societății.
În plus, Alum a redus consumul de apă utilizată pentru răcire, în procesul tehnologic și, ca urmare, apa industrială captată din Dunăre a scăzut cu 71% în 2016 față de 2010, informează compania.
„Încă de la preluarea Alum, programul de investiții a vizat eficientizarea și retehnologizarea companiei, iar acum vedem rezultatele concrete: pe lângă o creștere a calității aluminei calcinate livrată către Alro, rafinăria a reușit să își diversifice producția, vizând și alte industrii, dar să și reducă semnificativ amprenta ecologică”, a declarat Gheorghe Dobra, director general al Alro.
El spune că fluxul tehnologic a fost îmbunătățit, echipamentele uzate fizic și moral au fost înlocuite și au fost dezvoltate noi tehnologii pentru diversificarea producției.
„În plus, Alro a făcut investiții masive la Alum pentru conformarea cu normele de protecție a mediului”, adaugă el.
Alum a investit în creșterea profitabilității, prin dezvoltarea unor tehnologii pentru obținerea de noi produse, precum alumina calcinată cu conținut scăzut de sodiu sau cu suprafață specifică mică. ”În plus, a instalat noi sisteme de recuperare a căldurii de proces din fluxul tehnologic și convertizoare de frecvență cu eficiență energetică ridicată”, se mai arată în comunicat.
Producătorul de alumină analizează totodată soluții valorificarea șlamului roșu în industria metalurgică sau de construcții, ori ca adjuvant pentru ameliorarea solurilor acide.
În prezent, compania, într-un consorțiu organizat de către European Aluminium, a aplicat pentru finanțarea unui studiu de cercetare în cadrul programului Horizon 2020. Acest studiu se va derula pe o perioadă de cinci ani și are ca obiect dezvoltarea de tehnologii de utilizare a șlamului roșu în alte industrii, cu rezultate pozitive asupra protecției mediului.
CITEȘTE ȘI STUDIU 20% dintre companii se așteaptă la scăderea profitului în acest anAlum Tulcea este cel mai mare producător român de alumină calcinată, utilizată pentru obținerea aluminiului. Compania este unul dintre principalii furnizori de materie primă ai combinatului Alro Slatina.
Principalele piețe de desfacere pentru produsele rezultate din alumina livrată de Alum sunt în Uniunea Europeană (Germania, Italia, Polonia, Franța și România).
Companiile care fac parte din Grupul Alro sunt: Alro (producător de aluminiu), Alum Tulcea (producător de alumină), Sierra Mineral Holdings I, Ltd. (producător de bauxită), Vimetco Extrusion (procesator de produse extrudate), Conef, Global Aluminium Ltd. și Bauxite Marketing Ltd.