La 10 ani de la aderarea în Uniunea Europeană, procentul românilor care au încredere în uniune a scăzut de la 65% la 52%, dar rămâne peste media europeană, potrivit eurobarometrului publicat vineri de reprezentanța Comisiei Europene din România.
La nivelul UE, încrederea în uniune a scăzut mai mult decât în România, cu 21 de puncte procentuale, de la 57% în 2007 la 36% în prezent, scrie News.ro.
Românii rămân, astfel, printre cei mai optimiști europeni, deși România este una dintre cele mai sărace țări din Europa.
Românii păstrează o viziune mai bună asupra viitorului Europei față de media europeană - 75% vs. 69%.
Principalul beneficiu al apartenenței la UE, perceput de 35% dintre români, a fost libera circulație, nivel peste media europeană, de 26%.
Totodată, patru din zece români (41%) consideră că impactul crizei economice asupra locurilor de muncă nu a atins apogeul, însă 60% cred că UE se îndreapta în direcția corectă pentru a ieși din criză.
În ultimii zece ani, încrederea românilor în instituțiile naționale a crescut, o tendință inversă decât la nivelul UE.
Astfel, încrederea românilor în Parlamentul național a crescut din 2007 până în prezent de la 19% la 22%, dar la nivelul UE a scăzut de la 43% la 32%. În ceea ce privește Guvernul, încrederea românilor a crescut de la 19% la 29%, dar a scăzut pe plan european de la 41% la 31%.