Președintele chinez Xi Jinping s-a angajat să realizeze ”o reunificare pașnică” cu Taiwanul și nu a făcut nicio referire directă la utilizarea forței, după o săptămână de tensiuni cu insula revendicată de China care au provocat îngrijorare la nivel internațional, transmite Reuters.
Taiwanul a reacționat la scurt timp cerând Chinei să renunțe la constrângere, reiterând că doar taiwanezii își pot decide viitorul, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Taiwanul condus democratic este supus unor presiuni politice și militare sporite din partea Beijingului, pentru a-i accepta suveranitatea, dar Taipeiul s-a angajat să își apere libertatea.
Vorbind la Sala Mare a Poporului, Xi a spus că poporul chinez ”are o tradiție glorioasă” de a se opune separatismului.
”Separatismul independenței Taiwanului este cel mai mare obstacol în realizarea reunificării țării mamă și cel mai serios pericol ascuns pentru revigorarea națională”, a spus președintele la aniversarea revoluției care a înlăturat dinastia imperială în 1911.
El a adăugat că ”reunificarea” pașnică reprezintă cel mai bine interesele generale ale poporului taiwanez, dar că China își va proteja suveranitatea și unitatea.
”Nimeni nu trebuie să subestimeze hotărârea fermă a Chinei, voința fermă și capacitatea puternică de a-și apăra suveranitatea națională și integritatea teritorială. Sarcina istorică a reunificării complete a țării mamă trebuie îndeplinită și o vom îndeplini cu siguranță”, a spus Xi.
Acesta a adoptat un ton ușor mai temperat față de luna iulie, când a avut loc cel mai recent discurs important al săi referitor la Taiwan, în care a promis să ”zdrobească” orice încercări de independență oficială. În 2019, președintele a amenințat direct că va folosi forța pentru a aduce insula sub controlul Beijingului.
Discursul nu a fost primit bine în Taiwan.
Biroul președintelui a afirmat că Taiwanul este o țară suverană și independentă, nu o parte a Republicii Populare Chineeze, și a respind oferta Chinei de ”o țară două sisteme” pentru guvernarea insulei.
”Viitorul țării se află în mâinile poporului taiwanez”, a mai afirmat biroul președintelui.
Într-un comunicat separat, Consiliul pentru Afacerile cu China a cerul Beijingului ”să abandoneze pașii provocatori de intruziune, hărțuire și distrugere” și să revină la discuții.
Începând din 1 octombrie, forțele aeriene chineze au efectuat timp de patru zile incursiuni în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului, cu un total de 150 de avioane. Incursiuluile aeriene as-au încheiat, iar Xi nu a făcut nicio referire la acestea.