Premierul olandez Mark Rutte, mai aproape de șefia NATO. Se declară "prudent optimist" după ce a discutat cu Viktor Orban, care se opune candidaturii sale

Premierul olandez Mark Rutte, mai aproape de șefia NATO. Se declară "prudent optimist" după ce a discutat cu Viktor Orban, care se opune candidaturii sale
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 iun 2024

Premierul olandez Mark Rutte a declarat că este "prudent optimist" că va depăși opoziția Ungariei în ceea ce privește candidatura sa la șefia NATO, după ce a discutat cu premierul Viktor Orban. Însă el a avut dificultăți în a-l convinge pe Orban și încă se confruntă cu concurența singurului candidat, președintele Klaus Iohannis, notează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Carmistin, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

"Sunt prudent optimist în ceea ce privește Ungaria", a declarat Rutte jurnaliștilor după ce s-a întâlnit cu Orban în marja summitului informal al UE de la Bruxelles.

Exportatorii rivali de carne de porc ar putea beneficia de pe urma tensiunilor comerciale China-UE CITEȘTE ȘI Exportatorii rivali de carne de porc ar putea beneficia de pe urma tensiunilor comerciale China-UE

După ce a obținut sprijinul puterilor cheie, Rutte este favoritul clar pentru a prelua șefia alianței atunci când mandatul actualului secretar general, Jens Stoltenberg, se va încheia, în octombrie anul acesta.

Orban a declarat în această lună că ar putea renunța la obiecțiile sale, dacă Rutte își va cere scuze pentru comentariile anterioare în care a criticat guvernul de dreapta de la Budapesta și dacă va permite Ungariei să rămână în afara planurilor NATO de creștere a ajutorului pentru Ucraina, scrie News.ro.

Orban "nu a cerut să-i fie prezentate scuze, iar eu am spus în legătură cu ceea ce am declarat în urmă cu câțiva ani că, în mod evident, am luat act de ceea ce s-a întâmplat în Ungaria în ceea ce privește reacțiile societății", a precizat Mark Rutte. "Am lăsat lucrurile așa, am luat notă și am privit foarte mult în perspectivă, iar el nu a cerut să-i fie prezentate scuze", a precizat Rutte, adăugând că îi va scrie acum o scrisoare lui Orban în care va rezuma discuția lor.

La rândul său, Viktor Orban a declarat că Rutte ar putea obține sprijinul său dacă va accepta să respecte un acord pe care Stoltenberg l-a încheiat la Budapesta săptămâna trecută pentru a acorda Ungariei o derogare de la planurile NATO de ajutorare a Ucrainei. "Dacă este dispus să-l susțină, putem să mergem pe această cale", a spus Orban. "Este vorba despre viitor, nu despre trecut", a adăugat premierul Ungariei.

Principalele puteri NATO, în frunte cu Statele Unite, fac presiuni pentru a obține un acord privind un nou șef al alianței până la summitul de luna viitoare de la Washington.

Rutte - care în prezent ocupă funcția de prim-ministru interimar al Olandei - urmează să își părăsească poziția în următoarele săptămâni, odată ce va fi instalat un nou guvern olandez.

Pentru desemnarea unui nou șef al NATO este nevoie de unanimitatea celor 32 de membri ai alianței, iar Ungaria se număra printre puținele țări care au ridicat clar obiecții în legătură cu o candidatură a lui Mark Rutte.

viewscnt
Afla mai multe despre
mark rutte
nato