Premieră: Italia denunță Austria la Curtea Europeană de Justiție

Premieră: Italia denunță Austria la Curtea Europeană de Justiție
scris 17 oct 2023

Pentru prima dată, Italia acționează un alt stat membru al UE în fața Curții Europene de Justiție, anunță Europa Today. Și o face împotriva unui guvern care, cel puțin pe hârtie, ar trebui să fie unul „prieten”, Austria. Motivul este pasul Brenner, frontiera care, sfidând principiul liberei circulații a persoanelor și a bunurilor, consacrat în tratatele UE, a devenit de ani de zile un coșmar pentru transportatorii italieni.

Aproape jumătate din exporturile Italiei trec pe aici, ajungând la o valoare estimată de peste 130 de miliarde de euro. Viena continuă să impună restricții de trecere pentru mijloacele de transport, plângându-se de impactul ridicat asupra mediului datorat tranzitului acestora, scrie G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Proprietarii de imobile istorice în pericol, obligați să ia măsuri în termen de un an, altfel intervine statul. Pentru consolidarea la risc seismic, acord restrâns al proprietarilor CITEȘTE ȘI Proprietarii de imobile istorice în pericol, obligați să ia măsuri în termen de un an, altfel intervine statul. Pentru consolidarea la risc seismic, acord restrâns al proprietarilor
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

La începutul lunii, cozile de pe partea italiană au atins un record de 110 kilometri. Potrivit presei din Italia, acest lucru are un impact considerabil asupra costurilor companiilor: pentru cele care folosesc vehicule grele, pagubele provocate de blocajele de la frontieră se ridică la 251 de milioane de euro pe an.

Negocierile politice dintre cele două state nu au adus deocamdată rezultate. Așa că ministrul transporturilor, Matteo Salvini, a decis să apeleze la Curtea de Justiție a UE pentru a readuce Austria la sfaturi mai blânde. A fost, a declarat Salvini într-o notă, „o alegere dificilă, dar obligatorie în fața poziției de expectativă adoptată de Comisie și a imposibilității de a ajunge la o soluție negociată”.

Prin urmare, va fi de competența Curții de Justiție să clarifice dacă interdicțiile austriece privind traficul greu sunt legitime sau dacă trebuie să prevaleze principiul liberei circulații a bunurilor și persoanelor consacrat de tratate.

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
curtea europeană de justiție