Parchetul European, condus de Codruța Kovesi, a făcut percheziții și anunță 22 de arestări în Italia, Austria, România și Slovacia, într-un dosar care vizează o fraudă de 600 de milioane de euro cu fonduri NextGenerationEU. Membrii unei grupări sunt suspectați că au depus cereri pentru a primi granturi nerambursabile pentru sprijinirea digitalizării, inovării și competitivității întreprinderilor mici și mijlocii, în scopul extinderii activităților lor comerciale pe piețele externe. În vederea obinerii fondurilor s-ar fi depus documente false.
”În contextul unei anchete internaționale de amploare conduse de Parchetul European (EPPO) din Veneția (Italia), au avut loc zeci de percheziții și confiscări și au fost efectuate astăzi 22 de arestări în Italia, Austria, România și Slovacia, în cadrul unei anchete privind o presupusă organizație criminală suspectată de fraudarea a 600 de milioane de euro din Fondul de redresare și reziliență (RRF) al UE pentru Italia”, a transmis Parchetul European, citat de news.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit instituției, în Italia, Poliția Financiară din Veneția a executat un ordin de înghețare emis de judecătorul de instrucție asupra unor active în valoare totală de peste 600 de milioane de euro.
”Cu sprijinul agențiilor de aplicare a legii din celelalte state membre implicate, 22 de persoane au fost arestate în Italia, Austria, România și Slovacia. Opt suspecți au fost plasați în arest preventiv, în timp ce alți 14 suspecți sunt ținuți în arest la domiciliu, iar unui expert contabil i s-a interzis să își exercite profesia. De asemenea, sediile suspecților și ale societăților investigate au fost ținta unor percheziții și a confiscării de probe”, au mai precizat procurorii europeni.
Aceștia explică faptul că vizează o asociație infracțională suspectată că a orchestrat, între 2021 și 2023, o schemă de fraudă pentru a obține fonduri din Planul național italian de redresare și reziliență (PNR), parte a RRF, principalul pilon al planului de redresare NextGenerationEU.
”În 2021, membrii asociației criminale au depus cereri pentru a primi granturi nerambursabile pentru sprijinirea digitalizării, inovării și competitivității întreprinderilor mici și mijlocii, în scopul extinderii activităților lor comerciale pe piețele externe. Suspecții ar fi creat și depus bilanțuri corporative false pentru a demonstra că societățile erau active și profitabile, când, în realitate, acestea erau societăți fictive, neactive. Se presupune că o rețea de contabili, furnizori de servicii și notari publici i-a sprijinit pe suspecți să obțină cu succes 600 de milioane de euro în fonduri nerambursabile de la PNR italian în decurs de doi ani. Suspecții au transferat fondurile în conturile lor bancare din Austria, România și Slovacia imediat ce au primit avansurile”, se mai arată în comunicatul de presă emis de Parchetul European.
CITEȘTE ȘI ANUNȚ Grevă la Poșta Română: După zeci de ore de negocieri s-a ajuns la o soluție. Vin majorări salarialeInstituția transmite că subiecții investigați au utilizat tehnologii avansate, cum ar fi VPN-uri, servere în cloud situate în străinătate, cripto-active și software de inteligență artificială, pentru a realiza faptele frauduloase și pentru a ascunde și proteja afacerile ilegale.