Organizația internațională The Civil Liberties Union for Europe a pus în discuție cazul avocatului Robert Roșu, care a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul Ferma Băneasa. În analiza inclusă în raportul „EU 2020: Demanding on Democracy / Country & Trend Reports on Democratic Records” și publicat pe site-ul organizației în data de 8 martie, se arată că acest caz a stârnit un val de proteste din partea avocaților români, „care au susținut că independența profesiei de avocat trebuie apărată de orice asociere nejustificată între activitatea de apărare efectuată de avocat și activitățile clientului”.
Raportorii organizației ce militează pentru respectarea drepturilor omului au punctat evenimentele care au dus la condamnarea avocatului Robert Roșu la închisoare cu executare, remarcând faptul că acesta fusese achitat de prima instanță, „cu motivarea că activitățile lui au fost activități profesionale specifice, desfășurate în mod normal de orice avocat” și că, ulterior, DNA a formulat apel în fața ÎCCJ, decizia finală a acestei instanțe ridicând „probleme juridice din cauza discrepanței imense dintre soluția inițială, de achitare, și condamnarea pronunțată de a doua instanță pentru aceleași activități calificate de prima instanță ca fiind specifice profesiei de avocat”.
„Faptul că soluția Curții Supreme a fost diametral opusă față de soluția pronunțată de prima instanță (trecând de la achitare la pedeapsa cu închisoarea) a creat, pentru o parte a opiniei publice, o percepție ce poate afecta aparența de imparțialitate a justiției. Hotărârea pronunțată împotriva dlui Roșu este percepută ca un exemplu de condamnare la pedeapsa cu închisoarea ca act de intimidare la adresa unui avocat. Această percepție a fost alimentată și de faptul că, deși termenul comun de 30 de zile pentru motivarea hotărârii a expirat, Curtea nu a emis încă motivarea”, se arată în raportul The Civil Liberties Union for Europe.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Din punctul de vedere al organizației, „aparența de imparțialitate a actului de justiție este la fel de importantă ca imparțialitatea însăși. Nu doar în acest caz particular, ci în toate cazurile, motivarea soluției trebuie să fie foarte clară și convingătoare, bazată pe argumente dincolo de orice îndoială și, dacă nu poate fi comunicată împreună cu soluția propriu-zisă, trebuie redactată cât mai curând posibil, la scurt timp de la pronunțarea soluției”.
The Civil Liberties Union for Europe este o organizație care supraveghează respectarea drepturilor omului în Uniunea Europeană. Echipa este formată din experți în drepturile omului și experți în comunicare, lucrând în strânsă colaborare cu o rețea de membri din Bruxelles și din alte optsprezece țări membre ale Uniunii Europene. Organizația non-profit a fost înființată la Berlin și are un sediu secundar la Bruxelles.