Opt țări membre UE au cerut Comisiei Europene să ia măsuri împotriva multinaționalelor care limitează, în mod ilegal, comerțul în interiorul pieței unice pentru a umfla prețurile în detrimentul consumatorilor, informează AFP.
Acest apel vine la o zi după o amendă uriașă de 337,5 milioane de euro, impusă de Comisia Europeană producătorului american de dulciuri Mondelez, acuzat că i-a împiedicat pe retaileri să achiziționeze produsele sale din țările UE unde sunt cele mai mici prețuri, arată Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Costul vieții este un subiect fierbinte în apropierea alegerilor europarlamentare (6-9 iunie) și companiile sunt frecvent arătate cu degetul pentru că și-au crescut în mod excesiv marjele operaționale și profită de explozia inflației în ultimii doi ani, în urma războiului din Ucraina.
Într-un document comun, opt state membre UE, în fruntea cărora s-au plasat Țările de Jos, se declară îngrijorate de diferențele de prețuri din interiorul pieței comune pentru aceleași produse. Cele opt țări (Țările de Jos, Belgia, Croația, Cehia, Danemarca, Grecia, Luxemburg și Slovacia) au cerut executivului comunitar „să ia măsuri”.
Acest subiect figurează vineri pe ordinea de zi a reuniunii miniștrilor europeni ai Industriei, care are loc la Bruxelles.
Cele opt țări semnatare fac referire la un studiu prezentat în 2020 de Comisia Europeană, care arată că limitările geografice ilegale impuse de multinaționale cu privire la aprovizionarea retailerilor îi costă pe consumatorii europeni peste 14 miliarde de euro pe an.
„Trebuie adoptate măsuri îndrăznețe pentru a garanta că piața unică funcționează cu mai multă concurență și transparență, în beneficiul consumatorilor”, a reclamat recent premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, într-o scrisoare trimisă președintei Comisiei, Ursula von der Leyen.
CITEȘTE ȘI Isărescu dă din noi indicii, dar fără angajamente, cu privire la tăierea dobânzilor: „Dacă inflația scade în mai...”Libera circulație a bunurilor în interiorul pieței unice este unul din pilonii proiectului european.
„Eliminarea barierelor comerciale ar trebui să fie o prioritate esențială pentru piața unică. Asta permite menținerea unor prețuri cu amănuntul echitabile pentru produsele alimentare și non-alimentare. Acest lucru este deosebit de important într-o perioadă de creștere a prețurilor de consum”, apreciază ministrul olandez al Economiei, Micky Adriaansens.