Noul ministru de Finanțe a Marii Britanii ia măsuri de relansare a creșterii economice și a construcțiilor de locuințe

Noul ministru de Finanțe a Marii Britanii ia măsuri de relansare a creșterii economice și a construcțiilor de locuințe
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 iul 2024

Noul ministru de Finanțe a Marii Britanii, Rachel Reeves, a prezentat o serie de măsuri pentru a revitaliza creșterea economică a Regatului Unit și a aborda penuria națională de locuințe, transmite CNBC.

”Am avertizat în mod repetat că oricine va câștiga alegerile generale va moșteni cel mai rău set de circumstanțe de la cel de-al Doilea Război Mondial. Ceea ce am văzut în ultimele 72 de ore nu a făcut decât să confirme acest lucru”, a spus luni Reeves, în primul său discurs important, adăugând că ”nicăieri nu este nevoie de o reformă decisivă mai urgent decât în ​​cazul sistemului nostru de planificare.”

Urmărește-ne și pe Google News
Amsterdam lansează noi măsuri anti-turiști CITEȘTE ȘI Amsterdam lansează noi măsuri anti-turiști
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Fostă economistă a Băncii Angliei, Reeves este prima femeie numită cancelar al Ministerului Finanțelor din Marea Britanie – echivalentul unui ministru de Finanțe – vineri, când noul prim-ministru Keir Starmer și-a numit primul său cabinet, scrie News.ro

Înainte de primul ei discurs, ea a susținut creșterea economică atât ca prioritate de partid, cât și ca ”misiune națională”.

Nu este așteptat ca ea să prezinte primul ei buget de stat până în toamnă și luni a spus că va dezvălui calendarul explicit ”în timp util”.

Reeves a adăugat că ea a instruit oficialii Trezoreriei să prezinte o evaluare a stării cheltuielilor britanice moștenite de la administrația conservatoare anterioară, pe care își propune să o prezinte Parlamentului înainte de vacanța de vară.

Construcțiile de locuințe și planificarea au fost în centrul atenției în discursul de luni al lui Reeves: ”În primul rând, vom reforma cadrul politicii naționale de planificare, consultându-ne cu privire la o nouă abordare a sistemului de planificare, axată pe creștere, înainte de sfârșitul lunii. Inclusiv refacerea obiectivelor de locuințe obligatorii. Și de astăzi punem capăt interdicției absurde asupra noilor [ferme] eoliene pe uscat în Anglia”, a spus ea.

”Vom face ca Marea Britanie să construiască din nou. Vom face ca economia Marii Britanii să crească din nou. Și nu există timp de pierdut”, a adăugat Reeves.

Construcția de case a apărut ca o prioritate cheie a guvernului laburist, care încearcă să reducă birocrația care a îngrădit în mod cronic oferta de locuințe și a umflat piața imobiliară a țării.

Un total de 212.570 de locuințe noi au fost finalizate anul trecut sub administrația conservatoare, conform cifrelor guvernamentale, în timp ce think tank-ul Resolution Foundation a constatat la sfârșitul lunii martie că gospodăriile din Marea Britanie primesc ”un produs inferior atât din punct de vedere al cantității, cât și al calității”, chiar dacă, ”în comparație cu nivelurile noastre generale ale prețurilor, Regatul Unit are cel mai înalt preț ajustat la calitate al locuințelor din orice economie dezvoltată.”

Acțiunile constructorilor de case au crescut vineri, pe fondul așteptărilor că victoria laburiștilor va reaprinde impulsul în planificare.

Partidul s-a angajat anterior să construiască 1,5 milioane de locuințe noi (300.000 pe an) și a reafirmat obiectivul în ultimul său manifest de campanie, susținând că ”nu îi va fi frică să folosească pe deplin puterile de intervenție pentru a construi casele de care avem nevoie”, acolo unde este necesar.

Ținta este văzută de unii ca o comandă grea, guvernele anterioare eșuând în mare parte la angajamente similare.

viewscnt
Afla mai multe despre
rachel reeves
marea britanie
locuinte