Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că ministerul său a primit "semnificativ mai puțin" din finanțarea bugetară pentru 2025 decât a solicitat pentru planurile de creștere a cheltuielilor anuale pentru apărare cu 6,7 miliarde de euro, relatează Reuters.
Relatări ale mass-media locale, inclusiv ale ziarului Bild, au afirmat că ministerul ar urma să primească încă 1,2 miliarde de euro, dar purtătorii de cuvânt ai guvernului și ai ministrului au refuzat să comenteze, scrie News.ro.
Pistorius a declarat că deficitul este "enervant", dar a adăugat că acum trebuie "să se adapteze la el și să scoată tot ce este mai bun din el".
"Înseamnă că nu pot iniția anumite lucruri la fel de repede cum o cer "Zeitenwende" și situația de amenințare", a declarat el la sosirea în Fairbanks, Alaska, referindu-se la schimbarea majoră de politică anunțată de cancelarul german Olaf Scholz după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022. Schimbarea de politică a inclus crearea unui fond special de 100 de miliarde de euro pentru a moderniza armata.
Conducerea armatei germane a avertizat că forțele armate au nevoie imediat de fonduri suplimentare pentru a fi pregătite de luptă în cinci ani, când consideră că Rusia va fi capabilă să atace teritoriul statelor membre NATO.
În cadrul acordului bugetar încheiat vineri, guvernul de coaliție al Germaniei a convenit să mențină cheltuielile de apărare ale Germaniei peste obiectivul NATO de 2% din produsul intern brut, cu o sumă suplimentară de 30 de miliarde de euro în 2028 pentru a atinge obiectivul.
Planificarea financiară pe termen mediu convenită vineri prevede un total de 80 de miliarde de euro în 2028, "mai mult decât oricând în istoria Germaniei", a declarat Pistorius.
Referindu-se la cheltuielile pentru apărare, ministrul economiei, Robert Habeck, care îndeplinește și funcția de vicecancelar al Germaniei, a recunoscut luni că "actualele condiții financiare nu corespund situației de securitate a Germaniei".