Mulți oameni au considerat-o o glumă, dar Donald Trump vrea cu adevărat să facă din Canada un stat american, spune Ivan Katchanovski, profesor la Școala de Studii Politice a Universității din Ottawa.
Totul a început la sfârșitul lunii noiembrie, în timpul unei întâlniri dintre Justin Trudeau și Donald Trump la reședința republicanului din Mar-el-Lago. Acesta i-a propus omologului său să anexeze Canada. „Mulți canadieni doresc ca Canada să devină al 51-lea stat […] Cred că este o idee excelentă. Al 51-lea stat!”, a scris apoi Donald Trump pe Twitter. Ottawa a considerat-o atunci o glumă de prost gust, dar clasa politică canadiană nu mai râde astăzi, pentru că viitorul chiriaș al Casei Albe nu încetează să vorbească despre anexarea vecinului său, potrivit Rador Radio România.
Retorica expansionistă a președintelui ales a fost adesea folosită de predecesorii săi îndepărtați. Tinerele State Unite au încercat să invadeze Canada în 1776 și din nou în 1812. Fără succes. După ce nu a reușit să-și preia vecinul cu forța, unchiul Sam a încercat să-l slăbească la mijlocul secolului al XIX-lea. Într-o călătorie în Canada în 1911, Rudyard Kipling i-a avertizat pe canadieni împotriva imperialismului comercial american: „(Canada își riscă sufletul). Odată ce acest suflet este gaj pentru o contraprestație oarecare, Canada trebuie inevitabil să se conformeze standardelor comerciale, legale, financiare, sociale și etice care îi vor fi impuse de ponderea recunoscută a Statelor Unite”.
Donald Trump folosește o strategie similară. El a exclus deocamdată să atace Ottawa militar, dar a promis că va face acest lucru prin „forță economică” cu impunerea unor tarife vamale de 25% pe importurile canadiene.
Furia canadienilor
Slăbită de demisia lui Justin Trudeau – alegerile nu vor avea loc decât peste câteva luni – clasa politică este împărțită asupra strategiei de adoptat în fața regimului american. „Actorii politici canadieni acționează într-o manieră împărțită, fără o viziune comună”, mărturisește Frédéric Boily, profesor de științe politice la Universitatea din Alberta. Premierul, numit de Elon Musk un „idiot insuportabil”, pare îngrozit. Calgary refuză să reducă exporturile de petrol chiar dacă Washingtonul impune Ottawei taxe vamale de 25%. Quebecul tergiversează.
Doar premierul din Ontario, Doug Ford, un tip dur, vrea să întrerupă electricitatea pe care Ontario o exportă în Statele Unite dacă viitorul chiriaș al Casei Albe își pune în practică amenințările. „Alimentăm 1,5 milioane de case (americane) și dacă vor pune o taxă de 25%, americanii nu își vor putea plăti electricitatea”, a declarat Ford.
Potrivit institutului de sondare Léger, doar „13% dintre canadieni ar dori ca țara lor să devină al 51-lea stat al Statelor Unite. 82% spun contrariul […]”. „Nebunul” Trump, așa cum l-au numit mai mulți jurnaliști canadieni, a stârnit un amestec de patriotism și furie în rândul canadienilor, care țin la independența lor și sunt foarte mândri de identitatea lor. „Niciodată, niciodată, Canada nu va face parte din Statele Unite”, a spus primul dintre ei, Justin Trudeau.
Fostul prim-ministru al Quebecului, Jean Charest, de obicei foarte echilibrat, a dezgropat securea războiului. „Dacă aș fi președintele Trump, m-aș gândi de două ori înainte de a invada Canada. Ultima dată când Statele Unite au încercat așa ceva în timpul războiului din 1812, nu s-a terminat bine. Canada chiar a incendiat Casa Albă”, a spus el.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Anti-fake ciocolata DubaiUn risc electoral pentru republicani
Dincolo de fanfaronada politicienilor canadieni, directorul Observatorului privind Statele Unite al Catedrei Raoul-Dandurand de la Montréal, Frédérick Gagnon, crede că Donald Trump dorește „să pună Canada în defensivă pentru a o încuraja să facă concesii pe probleme dragi lui precum o mai bună securitate a frontierei, o creștere a cheltuielilor militare canadiene, modificări viitoare ale Acordului Canada-Statele Unite-Mexic (ex-NAFTA) în avantajul lucrătorilor americani”. Și adăugă: „Logica lui Trump ar putea fi că astfel de manevre geo-economice vor slăbi Canada într-o asemenea măsură încât apelurile canadienilor să se alăture Statelor Unite vor crește”.
În ciuda dependenței Canadei de Statele Unite, cu care Ottawa își desfășoară 75% din comerțul său, Ivan Katchanovski rămâne optimist: „Studiile academice […] arată că canadienii sunt mult mai de stânga politic decât americanii. Încorporarea Canadei ar muta Statele Unite din punct de vedere politic la stânga. Republicanii ar fi lipsiți de putere […]. Acest lucru ar echivala cu o sinucidere politică din partea lui Trump și a republicanilor”.