O avertizare cod portocaliu de viscol va intra în vigoare luni pentru București și județele din sudul și estul țării, până marți după-amiază urmând ca vântul să aibă intensificări cu rafale de 55-65 de kilometri pe oră, care vor viscoli zăpada. Meteorologii au emis și un nou cod galben de ninsori, intensificări ale vântului și viscol pentru sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei. De asemenea, este deja în vigoare o avertizare cod galben de frig emisă de Administrația Națională de Meteorologie, până săptămâna viitoare urmând să se înregistreze temperaturi cu 10-15 grade mai scăzute decât ar fi normal pentru această perioadă din an.
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), avertizarea cod portocaliu intră în vigoare luni la ora 10.00, fiind valabilă până marți, la ora 14.00, scrie News.ro.
În acest interval, în București și în județele Ilfov, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea, vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de 55-65 de kilometri pe oră, local peste 70 de kilometri pe oră și vor fi perioade de timp cu ninsoare puternic viscolită, determinând scăderea vizibilității sub 50 de metri.
De asemenea, în județele Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman, începând de luni, de la ora 7.00 și până la ora 23.00 este valabilă o avertizare de cod portocaliu de ninsori abundente și viscol, urmând să se depună strat de zăpadă de peste 30-40 de centimetri, iar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 45-55 de kilometri pe oră, temporar viscolind ninsoarea.
CITEȘTE ȘI BCE: Banca letonă ABLV Bank va fi închisă, salvarea sa nu este în interesul publicMeteorologii au emis și un cod galben pentru regiunile Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei. Codul va intra în vigoare luni, la ora 4.00, fiind valabil până marți, ora 20.00.
În acest interval, ninsorile vor fi moderate și local însemnate cantitativ și se va depune strat de zăpadă consistent, vântul va avea intensificări cu viteze de 45-55 de kilometri pe oră, iar în partea de sud-est a teritoriului peste 60-65 de kilometri pe oră, viscolind și spulberând zăpada și diminunând vizibilitatea.
Totodată, o avertizare cod galben de frig a intrat în vigoare duminică dimineață, până săptămâna viitoare urmând să se înregistreze temperaturi cu 10-15 grade mai scăzute decât ar fi normal pentru această perioadă din an. De asemenea, meteorologii au emis o atenționare cod portocaliu de ger care va intra în vigoare luni, pentru Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, unde maximele vor fi cuprinse între -12 și -8 grade, iar minimele vor coborî până la -22 de grade.
Maximele vor fi negative în toate regiunile, va fi ger dimineața și noaptea, la început în jumătatea de nord, apoi și în restul țării, iar intensificările vântului vor amplifica senzația de rece.
De asemenea, atenționarea cod portocaliu emisă de ANM va intra în vigoare luni, la ora 03.00 și va fi valabil până joi, 1 martie, ora 10.00. În acest interval, temperaturile vor fi foarte scăzute, atât pe timpul nopții, cât și pe timpul zilei, în Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea.
În aceste zone, valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar și pe timpul zilei. Maximele vor fi cuprinse în general între -12 și -8 grade, iar cele minime vor coborî până la -22 de grade. Rafalele vântului vor accentua senzația de frig.
Din dimineața de luni, spun meteorologii, aria ninsorilor se va extinde, în sud și sud-est vor deveni local abundente și vor fi viscolite, în special în Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei.
În zilele cu temperaturi scăzute, Ministerul Sănătatii recomandă populației să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume.
În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecție adecvate – căciuli, mănuși etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului.
Specialiștii de sănătate publică din Ministerul Sănătății recomandă ca persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute. În această perioadă, trebuie să se acorde o atenție specială copiilor – aceștia nu trebuie lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportați pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător. Locuințele și spațiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător și trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.
Ministerul Sănătății solicită direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București să monitorizeze măsurile care se impun la nivelul unităților sanitare, astfel încât acestea să poată primi, tria și interna un număr mai mare de pacienți, pe perioada atenționărilor meteo.