„Moment istoric”: UE a ajuns la un acord privind gestionarea migranților

„Moment istoric”: UE a ajuns la un acord privind gestionarea migranților
scris 20 dec 2023

UE a ajuns la un acord asupra unui nou set de reguli pentru gestionarea migrației și azilului, a anunțat miercuri Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, pe platforma de socializare X.

„20 decembrie 2023 va rămâne în istorie. Ziua în care UE a ajuns la un acord istoric privind un nou set de norme pentru gestionarea migrației și a solicitărilor de azil. Europa a sfidat încă o dată toate obstacolele. Sunt foarte mândră de faptul că, prin Pactul privind migrația și dreptul de azil, am obținut rezultate și am oferit soluții”, a spus ea.

Urmărește-ne și pe Google News
România - printre țările UE cu cea mai ridicată rată a inflației CITEȘTE ȘI România - printre țările UE cu cea mai ridicată rată a inflației
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Acordul privind migrația, un „moment istoric"

După ani de discuții și o noapte întreagă de negocieri de ultim moment, eurodeputații și reprezentanții statelor membre au ajuns miercuri dimineață la un acord - criticat de activiștii pentru drepturile omului - privind spinoasa reformă a sistemului european de migrație, notează AFP.

„S-a ajuns la un acord politic asupra celor cinci dosare ale noului Pact privind migrația și azilul", a scris președinția spaniolă a Consiliului UE pe platforma X (fostul Twitter). Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a salutat acest lucru ca fiind un „moment istoric", scrie Hotnews.ro.

Pactul privind azilul și migrația, înaintat de Comisia Europeană în septembrie 2020, reprezintă o nouă încercare de revizuire a normelor europene, după eșecul propunerii anterioare, din 2016, venite în urma crizei refugiaților.

Acesta include controale mai stricte la sosirea migranților în UE, centre închise în apropierea frontierelor pentru a-i trimite mai repede înapoi pe cei care nu au dreptul la azil și un mecanism obligatoriu de solidaritate între statele membre în beneficiul țărilor aflate sub presiunea migrației.

Acordul politic mai trebuie totuși să fie aprobat în mod oficial de Consiliu (statele membre) și de Parlamentul European.

Obiectivul este ca toate textele să fie adoptate definitiv înainte de alegerile europene din iunie 2024, într-un moment în care chestiunea imigrației domină dezbaterea politică în multe țări europene, pe fondul ascensiunii partidelor de extremă dreapta și populiste.

ONG-uri: „Un sistem prost conceput, costisitor și nemilos"

Cu toate acestea, reforma a atras critici din partea organizațiilor pentru drepturile omului.

Germania a cumpărat gaze de 50 de miliarde de euro de la compania norvegiană Equinor CITEȘTE ȘI Germania a cumpărat gaze de 50 de miliarde de euro de la compania norvegiană Equinor

Aproximativ cincizeci de ONG-uri, printre care Amnesty International, Oxfam, Caritas și Save the Children, au scris luni o scrisoare deschisă negociatorilor pentru a-i avertiza asupra riscului de a vedea cum pactul privind migrația va duce la „un sistem prost conceput, costisitor și nemilos".

Eurodeputatul Damien Carême a criticat pactul, spunând că „face de rușine cele mai bune valori ale Europei". „Vom finanța ziduri, sârmă ghimpată și sisteme de securitate în toată Europa", a scris el pe platforma X:
 

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
migranti