Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, afirmă că, având în vedere rata scăzută de vaccinare anti-COVID în rândul populației de peste 12 ani, România este supusă riscului de a se confrunta cu un al cincilea val al pandemiei, în acest context mesajul autorităților fiind unul foarte clar, pro-vaccinare. Ministrul susține că, deși numărul de îmbolnăviri zilnice începe să scadă, numărul deceselor va continua să rămână ridicat, iar presiunea pe spitale este în continuare una "uriașă".
"Numărul de infectări pe zi scade, asta se vede din cifre, asta nu înseamnă că scade presiunea pe spitale. În spitale în continuare, din păcate, avem o presiune uriașă", a declarat Cseke Attila la Digi 24.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El a arătat că "încă o perioadă de timp, probabil", numărul deceselor se va menține unul ridicat.
"Încă nu am ajuns la situația în care în spital, pe partea de ATI să avem un număr de locuri suficiente să putem în interiorul țării să mai transferăm pacienți dintr-un județ în altul. Acest val pandemic patru în niciun caz nu a trecut și mesajul în niciun caz nu e acela că putem să ne relaxăm cu toții și că nu avem nimic de făcut", a adăugat Cseke, citat de News.ro
El a precizează că rata de vaccinare în rândul populației de peste 12 ani este de aproximativ 43%, procent care este unul scăzut, iar în acest context el a susținut că nici la 50% rată de vaccinare nu se va ajunge la imunitatea care să nu expună România unui nou val al pandemiei.
"Suntem expuși unui viitor val pandemic, în mod clar. (...) Chiar dacă acest val pandemic patru la un moment dat se va termina, noi vom fi expuși în continuare. Mesajul nostru în continuare, foarte ferm, este acela de vaccinare. (...) Se pare că toți vom fi imunizați, într-un fel sau altul”, a afirmat el.
Ministrul a susținut că imunizarea naturală, prin trecerea în boală, este una nedorită pentru că este "total imprevizibilă”, el dând exemplul tinerilor nevaccinați și fără comorbidități care au decedat. Cseke a subliniat că soluția "corectă din punct de vedere medical” este aceea de vaccinare.
În ceea ce privește școlile, ministrul a recomandat respectarea regulilor de prevenire a răspândirii virusului.
"Dacă constatăm după șapte, zece zile, două săptămâni că cifrele sunt îmbucurătoare, atunci putem să discutăm despre criterii mai permisive, dar până atunci în niciun caz, rămân actualele criterii”, a mai afirmat ministrul.