De la începutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, forțele navale ale Bulgariei, României și Turciei au descoperit 17 mine marine în Marea Neagră și se crede că acestea vor rămâne o amenințare serioasă în anii următori, potrivit Rador Radio România.
Amiralul Velko Velkov, comandantul Flotilei navelor de luptă și auxiliaredin Bulgaria , a explicat că minele din Marea Neagră sunt mici, greu de detectat, dar, în același timp, nu sunt mai puțin periculoase.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit acestuia, pericolul minelor continuă ani de zile după încheierea unui conflict militar, iar mine din primul și al doilea război mondial încă se mai descoperă. În acest moment, nicio navă comercială nu a fost afectată. „Să nu trag diavolul de coadă, dar deocamdată, după părerea mea, facem o treabă bună”, a comentat el, citat de BTA. Potrivit acestuia, 80 la sută din cifra de afaceri a Bulgariei trece prin porturile Varna și Burgas și este extrem de important să se garanteze libertatea de navigație și libera circulație a mărfurilor.
În prezent, Burgas găzduiește exercițiul de combatare a minelor POSEIDON 2024, la care participă militari din România, SUA, Italia, Franța și Turcia. La începutul acestui an, în Marea Neagră a început o operațiune a Grupului comun anti-mine din Bulgaria, Turcia și România.
În acest moment, comanda este la Turcia, dar de la începutul anului viitor va fi preluată de Bulgaria. Se are în vedere ca în cadrul fiecărei comenzi grupul să fie activat de două ori timp de cel mult 15 zile. Cele trei țări operează în spațiile lor maritime naționale, având grijă să se evite tensiunile cu forțele ruse. Bulgaria participă cu nave de detectare de mine și elicoptere. Marina efectuează periodic sondaje de control în zonele periculoase.
Condițiile hidrometeorologice sunt monitorizate în partea de nord-vest a Mării Negre, unde au fost construite spații pentru mine. Practica arată că, după o vreme cu furtuni, probabilitatea ca o mină în derivă să apară în zona bulgară de responsabilitate este deosebit de mare.