Numărul migranților care lucrează departe de casă a crescut rapid în ultimii 10 ani, iar banii trimiși de aceștia în țările lor însumează mai mult decât totalul investițiilor străine și ajutorului pentru dezvoltare pentru aceste țări, indică un studiu al Centrului pentru analiza migrației din cadrul Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM).
Numărul lucrătorilor migranți de pe plan mondial a fost de aproape 170 de milioane în 2020, de peste trei ori mai mulți decât în 2010, potrivit OIM, care citează datele Organizației Internaționale a Muncii, scrie Agerpres.
Străinii reprezintă 5% din forța de muncă globală, în creștere de la 2% în 2010.
Pandemia de coronavirus a arătat rolul important pe care îl joacă aceștia în țările gazdă: în Marea Britanie, de exemplu, o treime din toți medicii sunt străini, potrivit analizei OIM pe baza cifrelor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Numărul străinilor care lucrează în domeniul sănătății este mare și în Germania, SUA, Franța, Spania și Italia.
În total, migranții din 50 de țări cu venituri mici și mijlocii cuprinse în studiu au trimis în 2020 în statele lor circa 540 de miliarde de dolari. Este vorba de țări cu un PIB per capita de până la 4.000 de dolari, în care în același an investițiile străine și ajutorul pentru dezvoltare au totalizat împreună circa 440 miliarde de dolari.
În țări cum sunt El Salvador, Liban, Kârgâzstan, Tadjikistan și Tonga, banii trimiși acasă de lucrătorii migranți au reprezentat peste o treime din PIB total, mai arată raportul OIM.