Marea Britanie nu va fi în default dacă nu va plăti UE suma de 39 de miliarde de lire sterline promisă în negocierea acordului pentru Brexit

Marea Britanie nu va fi în default dacă nu va plăti UE suma de 39 de miliarde de lire sterline promisă în negocierea acordului pentru Brexit
scris 11 iun 2019

Marea Britanie nu va fi în default dacă nu va plăti Uniunii Europene suma de 39 de miliarde de lire sterline promisă de Londra în negocierea acordului pentru Brexit, au apreciat agențiile de rating, cu toate că juriștii avertizează că acest lucru ar fi extrem de dăunător, transmite Reuters.

Boris Johnson, principalul candidat la postul de premier al Marii Britanii, a spus weekendul trecut că nu va permite efectuarea plății până când UE nu va oferi termeni mai avantajoși pentru Brexit, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Alexandru Arșinel a făcut transplant de rinichi în aceeași zi în care s-a înscris pe lista de așteptare CITEȘTE ȘI Alexandru Arșinel a făcut transplant de rinichi în aceeași zi în care s-a înscris pe lista de așteptare
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Comentariile acestuia au atras o reacție imediată din partea unei surse apropiate președintelui francez Emmanuel Macron, care a avertizat că acest lucru ar fi echivalent cu defaultul datoriilor.

Marile agenții de rating au apreciat că nu este una dintre definițiile lor ale defaultului (incapacitate de plată n.r.).

”Ratingurile noastre se referă la plata datoriilor comerciale. Neplata sumei de 39 de miliarde de lire de către Marea Britanie nu ar constitui un default al statului, conform metodologiei  noastre”, a declarat un analist la S&P, Aarti Sakhuja.

Un purtător de cuvânt al agenției Fitch a afirmat că nici în opinia sa nu ar fi vorba despre un default, iar Moody’s are o abordare similară.

”Ratingurile suverane se referă la riscurile suportate de investitorii privați și nu la riscuri provocate de entități oficiale”, a apreciat Moody’s în 2015, când Grecia negocia termeni mai avantajoși de rambursare a împrumuturilor din partea zonei euro și a FMI.

Vor exista însă implicații. Agențiile au avertizat că ratingurile Marii Britanii vor fi aproape sigur reduse dacă va ieși din UE fără un acord de tranziție, situație care ar implica neplata sumei respective către UE.

S&P consideră că UE nu va începe discuții referitoare la o nouă relație cu Marea Briotanie dacă Londra nu își va respecta angajamentele. Juriștii avertizează însă că acest lucru poate duce la declanșarea unui conflict juridic la un tribunal internațional din Olanda.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
marea britanie