Marea Britanie, destinația preferată a elevilor români pentru facultățile din străinătate

Marea Britanie, destinația preferată a elevilor români pentru facultățile din străinătate
scris 23 sep 2015

Tot mai mulți elevi români vor să studieze la facultăți din străinătate, primele trei destinații fiind Marea Britanie, Danemarca și Olanda, dar aceștia trebuie să știe că pregătirea pentru admitere începe încă din clasa a IX-a, iar cel mai important document la dosar este scrisoarea de motivație, potrivit firmei de consultanță educațională Integraledu.

Din 2009, până în prezent, Integraledu a trimis la studii în străinătate peste 6.000 de români.

Urmărește-ne și pe Google News

Destinația preferată și în același timp și cea mai scumpă rămâne, ca și anul trecut, Marea Britanie, potrivit firmei de consultanță educațională Integraledu, care organizează de mai mulți ani târgul de educație World Education Fair, la care  participă universități din întreaga lume.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Marea Britanie este o destinație atractivă pentru elevii și părinții din România atât datorită celor peste 20.000 de cursuri pe care le oferă și a combinațiilor inedite între acestea (filozofie și matematică, drept și afaceri sau sculptură și dans), dar și a granturilor oferite de statul britanic, care pot acoperi costul cu studiile.

”Chiar dacă familia unui tânăr aflat la început de drum nu are posibilități financiare mari, acesta poate studia în străinătate obținând împrumuturi de studii care se returnează doar în momentul în care se va angaja și salariul său anual va depăși o anumită sumă”, arată Integraledu.

De exemplu, statul britanic oferă un grant de până la 12.000 de euro pe an. Plata acestuia se poate face în  termen de 30 de ani din momentul în care absolventul și-a găsit un loc de muncă, iar rambursarea începe doar dacă venitul său va depăși 21.000 de lire pe an și reprezintă aproximativ 9% din suma care depășește acest venit.

De asemenea, studenții români care optează pentru Marea Britanie menționează că facultățile din această țară pun mare accent pe practică.

”Se pune foarte mult accentul pe practică. Avem săptămânal proiecte de programare. Apoi, firmele mari, precum Facebook sau Google, vin și ne caută pentru internshipuri încă din primul an, cu posibilitatea de angajare la finalul studiilor”, spune Mihai Barbu, student la informatică la Imperial College London.

În ceea ce privește chetuielile extra, cu chiria, mâncare și altele, studenții români în străinătate arată că acestea variază între 500 de lire în orașe mai mici precum Huddersfield și 850 lire pe lună în Londra.

Pentru a fi admis la o universitate din străinătate, pregătirile trebuie să înceapă încă din clasa a IX-a și, pe lângă rezultatele bune, elevii trebuie să aibă și o activitate extracurriculară bogată.

”Pregătirile încep din clasa a IX-a. Elevul trebuie să se informeze despre universități, programele care le oferă, criteriile de eligibilitate. Dosarul de înscriere se depune cu un an înainte de începerea studiilor. Universitățile se vor uita în mod expres la fișa matricolă, parcursul educațional, materiile studiate, mediile obținute, activitățile extracurriculare. Cel mai important document din dosarul de înscriere este scrisoarea de motivație. Aici sunt argumentele de ce alegi acel domeniu, cu ce te remarci și de ce alegi universitatea respectivă”, a declarat Ana Maria Papp, manager al Departamentului Universități în cadrul Integraledu.

Activitățile extracurriculare înseamnă toate activitățile de voluntariat, prezența la conferințe, concursuri, care îl pune pe elev în valoare și pe alte planuri, nu numai în domeniul în care studiază și urmează să studieze.

De asemenea, viitorii studenți ar trebuie să aibă dinainte atestate de limba engleză: IELTS sau Cambridge Advanced sau Cambridge Proficiency.

Cele mai solicitate facultăți de către elevi români sunt business și management, dar și IT, relații internaționale și drept. 

La World Education Fair, care are loc pe 26 și 27 septembrie la Hotel Athénée Palace Hilton din București, vor fi prezente peste 300 de universități din Marea Britanie, Olanda, Germania, Austria, Danemarca, Elveția și Statele Unite.

Prezentă în România din anul 2008, Integraledu este cea mai mare companie de consultanță în educație la nivel local și reprezintă peste 300 de instituții de învățământ de top din Europa și SUA.

Consultanța Integraledu este gratuită pentru aplicațiile la universitățile partenere. Taxele pentru aplicatiile la universitățile din afara portofoliului Integraledu sunt personalizate și nu depășesc 100 de euro per universitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
elevi
studii
străinătate