„Mammoth”: Cea mai mare instalație de captare a aerului din lume a fost inaugurată în Europa. Zeci de mii de tone de dioxid de carbon vor fi transformate în piatră

„Mammoth”: Cea mai mare instalație de captare a aerului din lume a fost inaugurată în Europa. Zeci de mii de tone de dioxid de carbon vor fi transformate în piatră
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mai 2024

O instalație de captare a carbonului de dimensiuni record a fost inaugurată în Islanda, în ceea ce avocații spun că este un alt „punct de probă” pentru tehnologia de combatere a schimbărilor climatice, relatează Euronews.com.

Instalația de captare și stocare directă în aer (DAC+S) Mammoth, administrată de Climeworks, este de 10 ori mai mare decât precedenta instalație a companiei elvețiene, Orca. Ambele se află în parcul geotermal Hellisheiði, care deține o centrală electrică de mari dimensiuni, scrie G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Mașinile electrice bifează încă o lună de scădere în România. Piața auto totală a crescut în aprilie datorită programelor Rabla CITEȘTE ȘI Mașinile electrice bifează încă o lună de scădere în România. Piața auto totală a crescut în aprilie datorită programelor Rabla

Odată ce va fi pe deplin operațională, instalația modulară Mammoth va aspira până la 36.000 de tone de CO2 din aerul înconjurător pe an, cu ajutorul unor ventilatoare gigantice. În schimb, captarea carbonului se realizează în punctul de emisie – înainte ca acesta să ajungă în atmosferă.

„Intrarea în funcțiune a instalației noastre Mammoth este un alt punct de probă în călătoria de extindere a Climeworks către o capacitate de un megaton până în 2030 și de un gigaton până în 2050”, spune cofondatorul și co-directorul executiv Jan Wurzbacher.

„Construirea mai multor instalații din lumea reală în secvențe rapide face din Climeworks cea mai răspândită companie de eliminare a carbonului cu captarea directă a aerului în centrul său.”

Cum funcționează tehnologia de captare și stocare directă a aerului?

Instalația exploatează la maximum puterea geotermală a Islandei, energia regenerabilă fiind furnizată de operatorul centralei electrice Hellisheiði, ON Power.

Pentru a extrage CO2, Mammoth folosește ventilatoare uriașe pentru a aspira aerul într-un colector cu material de filtrare în interior. Odată plin, colectorul este închis și temperatura este ridicată pentru a elibera dioxidul de carbon din material, după care gazul foarte concentrat poate fi colectat.

O altă firmă islandeză intră atunci în ecuație; partenerul de stocare Carbfix. Compania a găsit o modalitate de a amesteca CO2 cu apă și de a-l injecta la 1.000 de metri adâncime, unde reacționează în mod natural cu roca bazaltică, transformându-se în piatră. Carbfix spune că acest proces de mineralizare durează aproximativ doi ani.

Climeworks verifică și certifică întregul proces prin intermediul unor terțe părți independente.

Care este secretul captării carbonului?

DAC și alte forme de captare și stocare a carbonului (CCS) sunt adesea prezentate ca o soluție la criza climatică.

Deși această tehnologie are un rol în reducerea emisiilor din industrie, experții avertizează că nu poate fi considerată o alternativă la reducerea rapidă și pe scară largă a emisiilor, necesară pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

China va vinde săptămâna aceasta un prim lot de obligațiuni pe termen lung CITEȘTE ȘI China va vinde săptămâna aceasta un prim lot de obligațiuni pe termen lung

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, a declarat că îndeplinirea obiectivelor noastre „înseamnă să renunțăm la iluzia că o soluție ar fi capturarea unor cantități neplauzibile de carbon”.

Un raport recent al AIE a estimat că, pe baza consumului actual de petrol și gaze naturale, lumea ar trebui să capteze sau să elimine aproximativ 32 de miliarde de tone de dioxid de carbon pentru a menține încălzirea globală sub 1,5C.

În prezent, la nivel mondial sunt captate în fiecare an doar 45 de milioane de tone de carbon, iar o creștere atât de semnificativă va exercita o presiune irealizabilă asupra aprovizionării cu energie electrică.

Alți experți au probleme specifice cu metodele DAC+S.

De exemplu, organizația pentru conservarea mediului marin OceanCare este îngrijorată de cantitățile mari de apă necesare. În cazul în care se utilizează apă de mare – așa cum se pare că Carbfix testează – aceasta susține că extracția ar putea avea un impact negativ asupra habitatelor oceanice.

„Promovarea unor astfel de tehnologii ar putea fi comparată cu un experiment științific greșit pentru a reînvia o specie dispărută de mult timp”, adaugă OceanCare. „În cazul Mammoth de la Climeworks, totul indică faptul că timpul a expirat deja”.

Unde altundeva Climeworks desfășoară hub-uri de eliminare a megatonei de carbon?

Criticii tehnologiei indică, de asemenea, cheltuielile uriașe.

OceanCare spune că instalația Orca a Climeworks sechestrează CO2 la un cost de peste 1.000 de dolari pe tonă.

Compania nu a detaliat costul pe tonă de eliminare la Mammoth, dar spune că urmărește să reducă costurile tehnologiei la 400-600 de dolari pe tonă până în 2030.

După cafea, zahăr și soia, Brazilia vrea să domine și piața de cacao CITEȘTE ȘI După cafea, zahăr și soia, Brazilia vrea să domine și piața de cacao

Și are planuri mari de extindere pentru a face tehnologia sa eficientă.

În afara Islandei, compania dezvoltă mai multe centre de megatone în SUA, spune aceasta, folosind experiența valoroasă acumulată în cele două uzine comerciale din Islanda.

Compania face parte din trei propuneri de centre DAC de megatone în SUA, toate selectate de Departamentul de Energie al SUA pentru finanțare publică. Climeworks dezvoltă, de asemenea, proiecte în Norvegia, Kenya și Canada.

viewscnt
Afla mai multe despre
mammoth
aer
co2