Aproape două treimi dintre elevii de clasele a XI-a și a XII-a din România și-ar alege, după finalizarea studiilor, un loc de muncă în IT (32%) sau medicină (31%), arată rezultatele unui sondaj de opinie, realizat de INACO - Inițiativa pentru Competitivitate, în cadrul proiectului Ghidul Meseriilor Viitorului.
În același context, 13% dintre cei chestionați au menționat că domeniul economic, al managementului și al antreprenoriatului este atractiv pentru un viitor job, iar 8% ar opta pentru un loc de muncă în domeniul juridic (avocat, jurist, procuror, judecător), scrie Agerpres.
"Interesant este că, pentru tineri, un loc de muncă în poliție sau armată (6%) este de două ori mai atractiv decât în educație sau sport. Interesul pentru meseria de profesor este exprimat de elevi în proporție de doar 3%. Printre meseriile 'exotice' menționate în răspunsurile la chestionare regăsim: pilot de drone și miner spațial. Unu din doi elevi consideră că noile meserii ale viitorului vin din domeniul roboticii, inteligenței artificiale și al calculatoarelor, 16% din imprimarea 3D, 14% din realitatea virtuală, 13% din internetul tuturor lucrurilor și 6% din blockchain", arată rezultatele sondajului citat.
Sondajul de opinie al INACO a fost realizat, în perioada septembrie - noiembrie 2018, pe un eșantion de peste 1.300 de elevi, părinți și profesori din București, Timișoara și Pitești, în cadrul proiectului 'Ghidul Meseriilor Viitorului'.