Karin Kneissl, fostul ministru austriac care s-a mutat în Rusia, spune că nu s-ar mai întoarce în Austria. Ea îl consideră pe Putin un gentleman desăvârșit. Nu îl vede mai vinovat pentru invazia din Ucraina decât alți lideri implicați în acțiuni militare

Karin Kneissl, fostul ministru austriac care s-a mutat în Rusia, spune că nu s-ar mai întoarce în Austria. Ea îl consideră pe Putin un gentleman desăvârșit. Nu îl vede mai vinovat pentru invazia din Ucraina decât alți lideri implicați în acțiuni militare
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 dec 2023

Fostul ministru austriac de externe Karin Kneissl a ajuns în atenția presei internaționale după ce în 2018 l-a invitat pe Vladimir Putin la nunta ei și a dansat vals cu el. După invazia rusă din Ucraina, ea a atras din nou atenția, pentru că s-a mutat în Rusia, fugind de o așa-zisă prigoană a unui Occident care o acuză că ar fi spionul Rusiei. Jurnalistul BBC Steve Rosenberg a mers la Sankt Petersburg și a stat de vorbă cu fosta șefă a diplomației de la Viena de la care vrut să afle cum vede ea lucrurile.

Relatarea jurnalistului BBC începe într-o notă amuzantă: „Totul este mai degrabă suprarealist. Mă aflu într-un conac din Sankt Petersburg din secolul al XIX-lea. Pe podea, lângă scaunul meu, zace Winston Churchill. Doarme adânc... și sforăie. "Poate că dacă îl trezești din când în când e bine" Acest sfat vine de la fostul ministru de externe al Austriei, Karin Kneissl, care stă în fața mea. Winston Churchill este câinele ei boxer. În urmă cu câteva luni s-au mutat în Rusia, împreună cu pisica și poneii doamnei Kneissl”, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
ANUNȚ Semnătură digitală calificată gratuită pentru fiecare român CITEȘTE ȘI ANUNȚ Semnătură digitală calificată gratuită pentru fiecare român

Fostul ministru de externe al Austriei are o întâmplare anecdotică legată de câinele său: "Am avut odată un mic incident diplomatic cu sforăitul lui", își amintește ea. "Aveam o conversație telefonică cu colegul meu german. (Fostul ministru de externe german Heiko) Maas era pe difuzor și Winston Churchill sforăia. A trebuit să îl trezim pentru a nu irita Berlinul. Altfel, s-ar fi putut gândi că Viena adoarme atunci când Berlinul sună", a explicat fosta șefă a diplomației.

CINE ESTE KARIN KNEISSL

Karin Kneissl a avut multe joburi: conferențiar, jurnalist independent, analist în domeniul energiei. Dar a fost, totodată, și o figură controversată. Nu mai mult decât în 2018, când președintele rus Vladimir Putin a participat la nunta ei. În cea mai mare parte a anilor 1990, ea a lucrat în cadrul Ministerului austriac de Externe. În 2017, Partidul Libertății din Austria, de extremă dreapta (din care nu făcea parte), a nominalizat-o pentru a fi ministru de externe într-un nou guvern de coaliție. Partidul a cultivat legături strânse cu Kremlinul și a semnat un acord de cooperare cu partidul de guvernământ Rusia Unită. În 2019, guvernul s-a prăbușit, iar Karin Kneissl a părăsit funcția. Ea susține că "presiunile politice" i-au împiedicat încercările de a-și relua cariera în mediul academic și în afaceri, deoarece era percepută în general ca fiind prea apropiată de Rusia.

Și erau multe lucruri pe care criticii ei le puteau indica, notează BBC. În 2020, Karin Kneissl a început să contribuie cu opinii la RT, un organ de presă controlat de stat din Rusia. Ea a devenit profesor invitat la Institutul de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova. În 2021, gigantul petrolier rus Rosneft a numit-o în Consiliul de aAministrație (din care a demisionat în mai 2022).

VIDEO PROFIT NEWS TV Maratonul de Retail - Director executiv ARMO: Comerțul online a ajuns în vizorul autorităților de la Bruxelles. Există mulți jucători din străinătate care se uită cu poftă spre piața românească CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Maratonul de Retail - Director executiv ARMO: Comerțul online a ajuns în vizorul autorităților de la Bruxelles. Există mulți jucători din străinătate care se uită cu poftă spre piața românească

Plângându-se de o "vânătoare de vrăjitoare" și de faptul că nu și-a putut găsi un loc de muncă acasă, Karin Kneissl s-a mutat în Franța, apoi în Liban. În urmă cu câteva luni, ea era din nou în mișcare: de data aceasta a plecat în Rusia, pentru a conduce un centru de analiză la Universitatea din Sankt Petersburg. Acesta își are sediul în conacul rafinat în care jurnalistul BBC a fost invitat să facă interviul. Pe site-ul web al organizației se afirmă că misiunea centrului este "să caute soluții la provocările dezvoltării globale și la obiectivele politicii rusești".

Karin Kneissl nu numai că este la conducerea acestui centru. Ea a venit și cu numele potrivit. "Eu am creat numele G.O.R.K.K.I., care este acronimul pentru Observatorul Geo-Politic pentru Problemele Cheie ale Rusiei", explică ea.

ȘI-A RECĂPĂTAT "LIBERTATEA ACADEMICĂ" ȘI NU VEDE REPRESIUNE ÎN JUR

Reporterul BBC pune și întrebarea-cheie: "Înțelegeți că este extrem de controversat ca un fost ministru de externe austriac să se mute în Rusia într-un moment în care această țară a lansat o invazie totală și neprovocată a Ucrainei? Nu există pericolul ca, prin prezența dumneavoastră aici să legitimați invazia, războiul și represiunea internă care are loc aici?".

Răspunsul lui Karin Kneissl vine fără echivoc: "Ei bine, până acum nu am văzut niciun fel de represiune în jurul meu", spune ea. "Pot să lucrez aici într-un fel de libertate academică care a început să-mi lipsească atunci când încă mai predam la diverse universități din Uniunea Europeană", adaugă fostul oficial austriac.

Titlurile de stat din programul Fidelis au strâns subscrieri de peste 100 milioane euro, Nehotărâre între lei și euro, dar și între scadențe CITEȘTE ȘI Titlurile de stat din programul Fidelis au strâns subscrieri de peste 100 milioane euro, Nehotărâre între lei și euro, dar și între scadențe

Steve Rosenberg îi reamintește lui Karin Kneissl că, în urmă cu doar câteva zile, chiar Sankt Petersburg, o tânără - Sașa Skocilenko - a fost trimisă la închisoare pentru șapte ani pentru că a înlocuit etichetele cu prețuri dintr-un supermarket cu sloganuri împotriva războiului, acesta fiind un exemplu recent al valului de represiune care mătură Rusia.

"Deci, ce legătură am eu cu asta?", a reacționat fostul ministru austriac. "Tocmai am explicat pe larg situația prin care am trecut. Să privim lucrurile altfel: de ce i s-a interzis lui Karin Kneissl să lucreze? Unde este crima mea? Sunt foarte recunoscătoare că am posibilitatea de a lucra (în Rusia)", menționează ea.

O NUNTĂ CU BUCLUC

Karin Kneissl a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume în 2018.

În luna martie a acelui an, un agent chimic neurotoxic fusese folosit pe străzile din Marea Britanie. Fostul agent dublu rus Serghei Skripal și fiica sa Iulia fuseseră otrăviți cu Noviciok. Aceștia au supraviețuit atacului din Salisbury. Însă un civil, Dawn Sturgess, a fost și ea contaminată și a murit ulterior. Uniunea Europeană a fost de acord cu evaluarea guvernului britanic "că este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă". Zeci de diplomați ruși au fost expulzați din țările din Europa, în timp ce Moscova a negat orice legătură.

Trei luni mai târziu, Karin Kneissl l-a invitat pe președintele Putin la nunta ei planificată pentru vară. În august 2018, liderul de la Kremlin a sosit la nuntă cu un buchet de flori, a sărutat mireasa și le-a adus mirilor o mulțime de cadouri, inclusiv un samovar, un tablou și o pereche de cercei. Președintele rus și ministrul austriac de externe au dansat vals. La finalul dansului, Karin Kneissl a făcut o reverență adâncă.

Într-un interviu acordat la începutul acestui an, în cadrul emisiunii HARDtalk de la BBC, pe când se afla încă în Liban, Karin Kneissl a fost întrebată dacă ar dansa astăzi cu președintele Putin la o nuntă, știind că liderul de la Kremlin a fost pus sub acuzare de Curtea Penală Internațională ca suspect de crimă de război. "Da", a răspuns ea. "Ce are de a face un lucru cu celălalt? Nu am de gând să intru în toată această acuzație de criminal de război, pentru că avem o mulțime de criminali de război în cercurile politice de rang înalt", a punctat ea.

Corespondentul BBC a abordat și el subiectul nunții din 2018.

"Este atât de plictisitor", a comentat ea iritată. "Toată chestia s-a întâmplat acum aproape șase ani. Pe atunci eram ministru de externe și am dansat cu președintele Putin. Dar am făcut alte lucruri în viața mea înainte și după. Sincer, este atât de plictisitor. Este foarte plictisitor. Sunt subiecte mult mai interesante pe care le putem discuta", a insistat ea.

FOTO Start pentru drumuri importante, inclusiv la Autostrada Litoralului CITEȘTE ȘI FOTO Start pentru drumuri importante, inclusiv la Autostrada Litoralului

Întrebată dacă regretă, ea a repetat: "Consider că este plictisitor. Iar câinele tocmai a adormit și sforăie pentru că știe subiectul".

SANCȚIUNILE NU DAU REZULTATE

Discuția alunecă spre alte subiect - presiunea occidentală asupra Rusiei. Iar Karin Kneissl crede că liderii europeni încep să recunoască ineficiența sancțiunilor. "Ceea ce cred că se mișcă este recunoașterea de către mulți a faptului că sancțiunile nu funcționează", spune ea. "Mulți sunt nevoiți să recunoască faptul că sancțiunile împotriva Rusiei nu au dat rezultatele pe care și le doreau. Și când te uiți la modul în care vorbesc toți oficialii UE în ultimele optsprezece luni - schimbarea regimului în Rusia este ceea ce cer - vreau să spun, cum poți tu, ca Rusia, să negociezi apoi cu oameni care cer implozia ta, distrugerea ta?" -  continuă ea

Pe dulapul din spate, Kneissl are, între altele, o fotografie cu ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, și o fotografie a ei cu președintele Putin.

Întrebată ce impresie i-a făcut Vladimir Putin, austriaca a răspuns fără ezitare: "Este cel mai inteligent gentleman, cu accent pe gentleman - și am întâlnit câțiva. În sensul a ceea ce Jane Austen a scris în Mândrie și prejudecată despre gentlemanul desăvârșit, el se ridică la acest standard", spune Kneissl.

"Asistăm la un val de represiune pe plan intern și am văzut cum Rusia invadează Ucraina. Este greu de clasificat acest lucru ca fiind o acțiune de gentleman", observă jurnalistul BBC.

"Ei bine", răspunde Karin Kneissl, "Tony Blair, David Cameron, cu toții au fost implicați cu guvernele lor în acțiuni militare", punctează ea.

Karin Kneissl își construiește o nouă viață în Rusia. Întrebată dacă se va întoarce vreodată în Austria, ea susține că în țara sa natală există o serie de voci care cer retragerea cetățeniei sale pentru că lucrează acum la o universitate din Rusia. "Sunt acuzată de corupție, de înaltă trădare, de treizeci de ani de serviciu la KGB, potrivit Wikipedia. Tot acest tip de mizerii și defăimare distruge o viață. Și nu vreau să mă întorc în Austria până când o mulțime de cazuri juridice nu-mi vor reabilita reputația", spune fosta șefă a diplomației. Ea susține că nu înțelege absolut deloc de ce este acuzată că ar fi spion rus."Este doar o fantezie murdară", conchide Karin Kneissl.

viewscnt
Afla mai multe despre
karin kneissl
rusia
austria