Joe Biden avertizează că vor fi "consecințe devastatoare" dacă Donald Trump nu va semna planul de relansare economică

Joe Biden avertizează că vor fi "consecințe devastatoare" dacă Donald Trump nu va semna planul de relansare economică
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 dec 2020

Președintele ales al SUA, Joe Biden, a avertizat, sâmbătă, că vor fi "consecințe devastatoare" dacă Donald Trump nu va semna planul de relansare economică postcovid, relatează CNN.

"Această renunțare la responsabilități are consecințe devastatoare. Acest proiect de lege este esențial, el trebuie să fie semnat pentru a intra în vigoare imediat", a afirmat președintele democrat, subliniind "devastarea economică provocată de COVID-19", scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Japonia confirmă că vrea să interzică vânzarea de vehicule pe benzină sau motorină și prezintă planul CITEȘTE ȘI Japonia confirmă că vrea să interzică vânzarea de vehicule pe benzină sau motorină și prezintă planul

Milioane de șomeri americani au rămas fără ajutoare de șomaj sâmbătă, din cauză că președintele în exercițiu Donald Trump refuză să promulge planul relansării economiei americane, în valoare de 900 de miliarde de dolari, adoptat luni de Congres, după ce miliardarul s-a plâns că sumele alocate în mod direct americanilor sunt insuficiente.

Trump și-a surprins atât colegii republicanii, cât și democrați după ce a anunțat că nu este satisfăcut de proiectul de lege cu privire la mult așteptatele ajutoare, în valoare de 892 de miliarde de dolari (730 de miliarde de euro), inclusiv o alocație de șomaj specială, care a expirat la 26 decembrie, și finanțări federale în valoare de 1.400 de miliarde dolari până în septembrie.

Din cauză că Trump nu a promulgat legea, aproximativ 14 milioane de americani își pierd alocația de șomaj, potrivit unor date de la Departamentul Muncii.

O închidere parțială a administrației - "shutdown" - urmează să aibă loc începând de marți, în cazul în care Congresul nu reușește să ajungă până atunci la un compromis cu privire la o finațare provizorie.

Republicanii și democrații din Congres au ajuns în weekendul trecut la un acord asupra unui al treilea plan de relansare economică, în urma crizei covid-19, după luni de discuții aprinse.

Casa Albă și-a exprimat susținerea față de acest acord, iar Donald Trump - care urmează să fie înlocuit la 20 ianuarie în funcție de către rivalul său democrat Joe Biden - s-a opus planului doar după ce acesta a fost adoptat de către ambele Camere ale Congresului.

Locatarul casei Albe s-a plâns de faptul că planul alocă sume prea mari unor proiecte culturale și ajutoare destinate străinilor și că un cec săptămânal în valoare de 600 de dolari destinat americanilor este insuficient. El a cerut ca acest cec să fie crescut la 2.000 de dolari.

”De ce nu vor politicienii să dea oamenilor 2.000 de dolari în loc de doar 600?”, a scris Trump de Crăciun pe Twitter, îndemându-i pe congresmeni ”să dea bani poporului”.

O companie și-a păcălit angajații promițându-le primă de Crăciun CITEȘTE ȘI O companie și-a păcălit angajații promițându-le primă de Crăciun

Numeroși economiști estimează că planul este insuficient, însă îl consideră un ajutor imediat necesar și binevenit.

Opoziția lui Trump față de proiectul de lege a luat prin surprindere numeroși oficiali de la Casa Albă, dezvăluie o sursă la curent cu dosarul.

Donald Trump își petrece sărbătorile de la sfârșitul anului la reședința sa de la Mar-a-Lago, în Florida.

El nu s-a opus încă prin veto textului.

El ar putea ratifica proiectul de lege în zilele următoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
joe biden
donald trump
sua