Italia impune obligativitatea pașaportului sanitar pentru toate categoriile de angajați

Italia impune obligativitatea pașaportului sanitar pentru toate categoriile de angajați
scris 17 sep 2021

Guvernul de la Roma a aprobat joi una dintre cele mai stricte măsuri anti-COVID-19 din lume, impunând obligativitatea pașaportului sanitar pentru toți angajații, fie din mediul privat, fie de la stat, începând din 15 octombrie, transmite Reuters.

Noile reguli fac parte din strategia guvernului lui Mario Draghi de a convinge oamenii să se vaccineze și de a reduce numărul de contagieri într-una dinte cele mai grav afectate țări de pandemia de coronavirus. Pașaportul de sănătate este un certificat pe hârtie sau în format digital care arată că o persoană a primit cel puțin o doză de vaccin împotriva COVID-19, că este testat negativ sau că s-a recuperat recent după boală, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Companiile viitorului în România. Dacris, membru semnatar al Pactului Global al Organizației Națiunilor Unite CITEȘTE ȘI Companiile viitorului în România. Dacris, membru semnatar al Pactului Global al Organizației Națiunilor Unite

Orice angajat care nu va avea un astfel de document valid asupra sa va fi suspendat din funcție și nu i se va mai plăti salariul, însă nu poate fi concediat. Persoanele care vor ignora decretul și vor continua să meargă la muncă fără să aibă un pașaport sanitar riscă o amendă de la 600 până la 1.500 de euro.

Inițial, acest pașaport a fost creat pentru a facilita călătoriile între statele Uniunii Europene, dar Italia se află printre țările care l-a impus și pentru accesul în spații precum muzee, săli de fitness sau restaurante.

În timp ce unele țări europene le-au impus doar angajaților din domeniul sanitar să se vaccineze, nicio altă țară nu a făcut pașaportul de sănătate obligatoriu pentru toți angajații, Italia devenind astfel o țară-test pentru această măsură la nivelul întregului continent european.

În ultimele săptămâni au existat proteste sporadice împotriva constrângerilor în creștere pentru vaccinare, dar majoritatea partidelor politice italiene, precum și principala federație patronală au susținut această măsură, invocând speranța că nu se va mai ajunge la măsuri de lockdown.

Europa a primit în iulie cel mai mare număr de cereri de azil de la începutul pandemiei CITEȘTE ȘI Europa a primit în iulie cel mai mare număr de cereri de azil de la începutul pandemiei

În timp ce federația patronală a apreciat această decizie, sindicatele solicită ca angajații care refuză vaccinarea să fie testați în mod gratuit. Autoritățile nu sunt însă de acord cu solicitarea sindicatelor, invocând faptul că astfel oamenii vor fi încurajați să nu se vaccineze. O sursă din guvern, citată de Reuters, a precizat că autoritățile vor rămâne ferme pe această poziție și testele nu vor fi gratuite. Prețul maxim impus al unui test pentru adulți în Italia este de 15 euro, potrivit unei surse guvernamentale.

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
pașaport sanitar